Wasze zdanie na temat … ?
Cytat z PO2IOMA data 2023-05-05, 20:56:27… obecnego SM. Ale nie tylko wyglądu ale przede wszystkim dostępnych opcji i funkcji. Co Waszym zdaniem obecnie urozmaica i podnosi poziom rozgrywki, szkolenia, chęci przebywania w grze, rywalizacji, spolecznosci a co obniża jej level ?
Prośba obszerne komentarze nie dotyczące pomysłów bo te już mamy 😉 pytam o czyste opinie.
Polecilibyście zapoznanie się z tytułem znajomemu, bratu a może mamie ? 😜
Zapraszam do dyskusji 😉
… obecnego SM. Ale nie tylko wyglądu ale przede wszystkim dostępnych opcji i funkcji. Co Waszym zdaniem obecnie urozmaica i podnosi poziom rozgrywki, szkolenia, chęci przebywania w grze, rywalizacji, spolecznosci a co obniża jej level ?
Prośba obszerne komentarze nie dotyczące pomysłów bo te już mamy 😉 pytam o czyste opinie.
Polecilibyście zapoznanie się z tytułem znajomemu, bratu a może mamie ? 😜
Zapraszam do dyskusji 😉
Dodane pliki:- Aby przesyłać pliki musisz się zalogować.
Cytat z Janek Piwosz data 2023-05-06, 02:18:38Witam. Gra robi postępy…. Poziom jak i funkcje, moduły, zakładki fajnie wykonana praca… W końcu profesjonalnie. Generalnie każda nawet mała zmiana jest kilkakrotnie przemyślana i dopiero wprowadzana ( nie z błędami) i to się chwali ☺️. Fajnie się gra i mam nadzieję, że nacisk na marketing zrobi swoje a z tym dołączą do Nas nowi ambitni kibice żużla.
Mankament….. To chyba tylko czat, jakiś taki mało aktywny, reszta 10/10 ☺️
Witam. Gra robi postępy…. Poziom jak i funkcje, moduły, zakładki fajnie wykonana praca… W końcu profesjonalnie. Generalnie każda nawet mała zmiana jest kilkakrotnie przemyślana i dopiero wprowadzana ( nie z błędami) i to się chwali ☺️. Fajnie się gra i mam nadzieję, że nacisk na marketing zrobi swoje a z tym dołączą do Nas nowi ambitni kibice żużla.
Mankament….. To chyba tylko czat, jakiś taki mało aktywny, reszta 10/10 ☺️
Cytat z Sebek data 2023-05-06, 09:59:36Jak dla mnie zmiany idą na wielki plus. Jedyny mankament to obowiązek aktywności przed IPS, żeby zawodnicy się załapali. Wiem, że aktywność podbija wyświetlenia itp, ale ostatnio z racji różnych obowiązków sporo takich zawodów mi uciekło i chociaż posiadam supportera to nie jestem w stanie tego na 100% wykorzystać. To tylko tyle z minusów o ile można to nazwać minusem 😉
Jak dla mnie zmiany idą na wielki plus. Jedyny mankament to obowiązek aktywności przed IPS, żeby zawodnicy się załapali. Wiem, że aktywność podbija wyświetlenia itp, ale ostatnio z racji różnych obowiązków sporo takich zawodów mi uciekło i chociaż posiadam supportera to nie jestem w stanie tego na 100% wykorzystać. To tylko tyle z minusów o ile można to nazwać minusem 😉
Cytat z Blackboy data 2023-05-06, 12:28:40Zacząłem pisać, ale tego tak dużo było, że musiałem wybrać najważniejsze elementy, no i to moja subiektywna opinia 🙂
Co przyciąga do SM?
- mecze ligowe, które są kwintesencją SM
- czat dzięki niemu widać, że gra „żyje”, mimo, iż nie zawsze aktywny
- rozwój zawodników, to chyba jeden z ważniejszych elementów
- niezbyt duża konkurencja gier z tego gatunku, SM chyba jest najbardziej komplementarne w stosunku do konkurencji. Nie jest idealne, ale zmienia sią na plus
- transfery – chociaż czasem irytuje sposób licytowania zawodników, bo nie zawsze wygrywa najwyższa oferta. To jest to jednak element na plus, zwłaszcza w przypadku dość świeżych graczy, o czym będzie poniżej
Co obniża poziom, czasem może irytować lub zniechęcać?
- monotonne wykonywanie tych samych czynności codziennie np. kliknij odnowa, serwis, trening punktowany, znowu odnowa, trening 🙂 , czy chociażby codzienne ustawianie treningów (być może ustawianie treningów na cały tydzień z góry, itp. Oczywiście mam świadomość, że taka aktywność może dawać przewagę nad rywalami.
- Kluby partnerskie – przelogowywanie pomiędzy 1-szym klubem a partnerskim, zwłaszcza żeby zalogować się na IPS, TP, w zasadzie to można dodać do punktu pierwszego. Ponadto jak łatwo się domyślić będą one ograniczały wprowadzanie pewnych zmian w grze w przyszlosci. Zdecydowanie wolałbym, żeby były one wciągnięte pod jedno konto gracza.
- stosunkowo duża aktywność wymagana w weekendy, gdzie zwłaszcza w sezonie letnim, może być z tym ciężej. W poprzedni weekend znaczną większość niestety musiałem opuścić.
- zbyt szybka możliwość odblokowania „całej gry” przez co nie mamy celu pobocznego, niż szkolenie zawodników. Np. Sztab możemy od razu na maksa ustawić, stadion dość szybko się rozbudowuje, brak zróżnicowanego czasu. Ogólnie to po części temat związany z finansami w grze i dość obszerny
Chyba taki najważniejszy punkt z ostatnich obserwacji…który po części mnie dotknął i dotyczy raczej graczy z krótkim stażem i może w pewien sposób ich zniechęcać do gry. Ja wiecie adepci są podstawą gry, ale czas potrzebny na ich wyszkolenie to kilkanaście miesięcy. Jak ten okres przetrwamy to później już jest z górki bo mamy ciągły dopływ adeptów do 1-szej drużyny.
Jednakże w okresie oczekiwania na adeptów, żeby gra sprawiała przyjemność siłą rzeczy trzeba wspomagać się transferami w przeciwnym razie będziemy okupować 6 ligę, grając nie zawsze z aktywnymi graczami z dylematem czy przeciwnik ustawi poprawny skład itp.
Transfery pomagają przetrwać ten okres, oczywiście ma to też swoje minusy bo wówczas czeka Nas max 4-5 liga i tak w kółko.
Na moim przykładzie, awansowałem do 4 ligi i w zasadzie mam spadek gwarantowany, ale to nie jest problem bo mam to wkalkulowane, nie mniej jednak w takiej sytuacji nie potrzebowałbym kupować motocykli czy uczestniczyć we wszystkich TP, skoro mam kupiony skład, a najstarszy adept ma dopiero 13 lat.
Reasumując z mojego punktu widzenia widzę, pewną bezcelowość większego angażowania się w grę dopóki nie będę miał wyszkolonych adeptów. Być może brakuje tutaj jakiejś formy rozgrywki, rywalizowania zawodników czy graczy na tym samym poziomie, tak aby od początku móc się bardziej zaangażować.
Nie poruszałem każdego aspektu, żeby mój post nie brzmiał zbyt negatywnie 🙂
Zacząłem pisać, ale tego tak dużo było, że musiałem wybrać najważniejsze elementy, no i to moja subiektywna opinia 🙂
Co przyciąga do SM?
- mecze ligowe, które są kwintesencją SM
- czat dzięki niemu widać, że gra „żyje”, mimo, iż nie zawsze aktywny
- rozwój zawodników, to chyba jeden z ważniejszych elementów
- niezbyt duża konkurencja gier z tego gatunku, SM chyba jest najbardziej komplementarne w stosunku do konkurencji. Nie jest idealne, ale zmienia sią na plus
- transfery – chociaż czasem irytuje sposób licytowania zawodników, bo nie zawsze wygrywa najwyższa oferta. To jest to jednak element na plus, zwłaszcza w przypadku dość świeżych graczy, o czym będzie poniżej
Co obniża poziom, czasem może irytować lub zniechęcać?
- monotonne wykonywanie tych samych czynności codziennie np. kliknij odnowa, serwis, trening punktowany, znowu odnowa, trening 🙂 , czy chociażby codzienne ustawianie treningów (być może ustawianie treningów na cały tydzień z góry, itp. Oczywiście mam świadomość, że taka aktywność może dawać przewagę nad rywalami.
- Kluby partnerskie – przelogowywanie pomiędzy 1-szym klubem a partnerskim, zwłaszcza żeby zalogować się na IPS, TP, w zasadzie to można dodać do punktu pierwszego. Ponadto jak łatwo się domyślić będą one ograniczały wprowadzanie pewnych zmian w grze w przyszlosci. Zdecydowanie wolałbym, żeby były one wciągnięte pod jedno konto gracza.
- stosunkowo duża aktywność wymagana w weekendy, gdzie zwłaszcza w sezonie letnim, może być z tym ciężej. W poprzedni weekend znaczną większość niestety musiałem opuścić.
- zbyt szybka możliwość odblokowania „całej gry” przez co nie mamy celu pobocznego, niż szkolenie zawodników. Np. Sztab możemy od razu na maksa ustawić, stadion dość szybko się rozbudowuje, brak zróżnicowanego czasu. Ogólnie to po części temat związany z finansami w grze i dość obszerny
Chyba taki najważniejszy punkt z ostatnich obserwacji…który po części mnie dotknął i dotyczy raczej graczy z krótkim stażem i może w pewien sposób ich zniechęcać do gry. Ja wiecie adepci są podstawą gry, ale czas potrzebny na ich wyszkolenie to kilkanaście miesięcy. Jak ten okres przetrwamy to później już jest z górki bo mamy ciągły dopływ adeptów do 1-szej drużyny.
Jednakże w okresie oczekiwania na adeptów, żeby gra sprawiała przyjemność siłą rzeczy trzeba wspomagać się transferami w przeciwnym razie będziemy okupować 6 ligę, grając nie zawsze z aktywnymi graczami z dylematem czy przeciwnik ustawi poprawny skład itp.
Transfery pomagają przetrwać ten okres, oczywiście ma to też swoje minusy bo wówczas czeka Nas max 4-5 liga i tak w kółko.
Na moim przykładzie, awansowałem do 4 ligi i w zasadzie mam spadek gwarantowany, ale to nie jest problem bo mam to wkalkulowane, nie mniej jednak w takiej sytuacji nie potrzebowałbym kupować motocykli czy uczestniczyć we wszystkich TP, skoro mam kupiony skład, a najstarszy adept ma dopiero 13 lat.
Reasumując z mojego punktu widzenia widzę, pewną bezcelowość większego angażowania się w grę dopóki nie będę miał wyszkolonych adeptów. Być może brakuje tutaj jakiejś formy rozgrywki, rywalizowania zawodników czy graczy na tym samym poziomie, tak aby od początku móc się bardziej zaangażować.
Nie poruszałem każdego aspektu, żeby mój post nie brzmiał zbyt negatywnie 🙂
Cytat z Bartek Torun data 2023-05-06, 14:28:24nie wątpię, że dotychczasowe zmiany wymagały bardzo dużo pracy informatycznej i sporego zaangażowania kapitałów, ale dla mnie jak dotychczas miały znaczenie marginalne – ja wolę gdy zmiany są efektywne, a nie efektowne i coś dodatkowego dają
wygląd gry się zmienił, taka sobie kosmetyka i nic poza tym
pierwsza istotna zmiana, jaka się pojawia to kontynuacja zmian wprowadzonych przez poprzedniego właściciela gry Marcina, to on wprowadził do gry KSM i ograniczył jego działanie do lig 1-3
nie wprowadził przy tym przelicznika przy przesuwaniu zawodnika pomiędzy różnymi poziomami ligowymi, zamiast tego wprowadził absurdalny system dzielenia lub mnożenia KSM przy spadku lub awansie drużyny, i tak dzięki temu zawodnik z KSM 10 w lidze 6 ma taki KSM w lidze 1
nie tak to powinno działać, nie powinno być istotne czy drużyna awansowała czy spadła dla liczenia KSM, tylko na jakim poziomie zawodnik jeździł w poprzednim sezonie, a na jakim poziomie ligowym jeździ obecnie
tymczasem obecnie zaproponowana zmiana KSM nic pozytywnego nie wnosi do zasad obecnie istniejących:
- nadal ogranicza KSM do lig 1-3
- nadal utrzymuje absurdalny system przeliczania KSM (brak powiązania z tym na jakim poziomie ligowym jeździ zawodnik)
- zaostrza negatywny wymiar KSM zmniejszając dzielnik do 1.1
- konserwuje złe rozwiązania wprowadzone przez Marcina
o kolejnych istotnych zmianach wypowiem się jak będą wchodzić w życie, zmiany w zakresie KSM to zwykły bubel (już przed zmianą KSM w tej postaci to zwykły niewypał)
nie wątpię, że dotychczasowe zmiany wymagały bardzo dużo pracy informatycznej i sporego zaangażowania kapitałów, ale dla mnie jak dotychczas miały znaczenie marginalne – ja wolę gdy zmiany są efektywne, a nie efektowne i coś dodatkowego dają
wygląd gry się zmienił, taka sobie kosmetyka i nic poza tym
pierwsza istotna zmiana, jaka się pojawia to kontynuacja zmian wprowadzonych przez poprzedniego właściciela gry Marcina, to on wprowadził do gry KSM i ograniczył jego działanie do lig 1-3
nie wprowadził przy tym przelicznika przy przesuwaniu zawodnika pomiędzy różnymi poziomami ligowymi, zamiast tego wprowadził absurdalny system dzielenia lub mnożenia KSM przy spadku lub awansie drużyny, i tak dzięki temu zawodnik z KSM 10 w lidze 6 ma taki KSM w lidze 1
nie tak to powinno działać, nie powinno być istotne czy drużyna awansowała czy spadła dla liczenia KSM, tylko na jakim poziomie zawodnik jeździł w poprzednim sezonie, a na jakim poziomie ligowym jeździ obecnie
tymczasem obecnie zaproponowana zmiana KSM nic pozytywnego nie wnosi do zasad obecnie istniejących:
- nadal ogranicza KSM do lig 1-3
- nadal utrzymuje absurdalny system przeliczania KSM (brak powiązania z tym na jakim poziomie ligowym jeździ zawodnik)
- zaostrza negatywny wymiar KSM zmniejszając dzielnik do 1.1
- konserwuje złe rozwiązania wprowadzone przez Marcina
o kolejnych istotnych zmianach wypowiem się jak będą wchodzić w życie, zmiany w zakresie KSM to zwykły bubel (już przed zmianą KSM w tej postaci to zwykły niewypał)
Cytat z Gatto data 2023-05-06, 20:40:22Odnosząc się do Waszych opinii za które dziękujemy, odniosę się po krótce do kilku tematów.
- planując kilka miesięcy temu plan zmian, ustaliliśmy, głownie ze względów programistycznych, że zmiany będziemy wdrażać etapami, zaczynając od Frontu czyli jakby od początku 🙂 Ten etap właśnie dobiega końca, a jutro pojawi się filmik z ich omówieniem. Zapewne odpowiem Wam na kilka pytań, a także wyjaśni dlaczego np. zmieniliśmy dzielnik KSM na 1,1. Już teraz zapraszam Was do oglądnięcia tego video (pojawi się w niedzielę 7 maja).
- kolejne zmiany będą już dotyczyły poszczególnych modułów, przykłady rzeczy które jako pierwsze prawdopodobnie ulegną korekcie to: warszatat i wdrożenie tunerów i silników, zamiast motorów. Forma zawodników będzie ruchoma w zalezności od ilości odjechanych zawodów. Mocno rozmazana jest zmiana umożliwiająca przebudowę stadionu lub toru, np. raz na 15 sezonów (ta zmiana jest na razie w fazie projektowania, stąd podaje dane jako przykład). Zmiany mamy zaplanowane w Sztabie, module meczowym. Ogólnie do końca 2024 roku mamy niemal rozpisany budżet na te zmiany 🙂
- także niebawem wchodzimy w zmiany które bardziej zmianią oblicze rozgrywek niż tylko jej wygląd 🙂
- o szczegółach będziemy Was informować 🙂 pierwsze info już jutro
Odnosząc się do Waszych opinii za które dziękujemy, odniosę się po krótce do kilku tematów.
- planując kilka miesięcy temu plan zmian, ustaliliśmy, głownie ze względów programistycznych, że zmiany będziemy wdrażać etapami, zaczynając od Frontu czyli jakby od początku 🙂 Ten etap właśnie dobiega końca, a jutro pojawi się filmik z ich omówieniem. Zapewne odpowiem Wam na kilka pytań, a także wyjaśni dlaczego np. zmieniliśmy dzielnik KSM na 1,1. Już teraz zapraszam Was do oglądnięcia tego video (pojawi się w niedzielę 7 maja).
- kolejne zmiany będą już dotyczyły poszczególnych modułów, przykłady rzeczy które jako pierwsze prawdopodobnie ulegną korekcie to: warszatat i wdrożenie tunerów i silników, zamiast motorów. Forma zawodników będzie ruchoma w zalezności od ilości odjechanych zawodów. Mocno rozmazana jest zmiana umożliwiająca przebudowę stadionu lub toru, np. raz na 15 sezonów (ta zmiana jest na razie w fazie projektowania, stąd podaje dane jako przykład). Zmiany mamy zaplanowane w Sztabie, module meczowym. Ogólnie do końca 2024 roku mamy niemal rozpisany budżet na te zmiany 🙂
- także niebawem wchodzimy w zmiany które bardziej zmianią oblicze rozgrywek niż tylko jej wygląd 🙂
- o szczegółach będziemy Was informować 🙂 pierwsze info już jutro
Cytat z Gatto data 2023-05-06, 20:58:40Jeśli chodzi o KSM, to ponad 2 lata temu przejmując grę i poznając skalę ilości zawodników sprzedawanych przez Marcina (poprzedni właściciel) we wszelkich promkach czy też „pod stołem”, przyjęliśmy założenie (głównie ja), że KSM będzie do momentu w grze, aż tych zawodników nie będzie lub ostatnie „koksy” będą na wymarciu. Zatem za kilka sezonów będziemy mogli rozważyć likwidację KSM lub wdrożenie go do wszystkich lig.
Obecnie w SM.UK, KSM wynosi 60. Tam od kilku sezonów przyglądamy się jak „niemal brak ksm” wpływa na rozgrywki i czy można go kiedyś docelowo zdjąć z PL. Choć to pewnie będzie poddane ankiecie wśród Managerów SM. Zrobiliśmy taką ankietę rok temu. Wówczas chyba aż 70-80% graczy była za utrzymanie KSM w ligach 1-3 o wysokości 45.
Główna idea utrzymania KSM w grze to: swego rodzaju wyrównanie szans lub nawet handicap dla nowych graczy; kluby partnerskie; KSM w ligach 1-3 to też wymagający parametr dla managerów chcących jeździć w topowych ligach. Ogólnie temat KSM jest otwarty i nie upieramy się, aby był, „bo tak” 🙂
Jeśli chodzi o KSM, to ponad 2 lata temu przejmując grę i poznając skalę ilości zawodników sprzedawanych przez Marcina (poprzedni właściciel) we wszelkich promkach czy też „pod stołem”, przyjęliśmy założenie (głównie ja), że KSM będzie do momentu w grze, aż tych zawodników nie będzie lub ostatnie „koksy” będą na wymarciu. Zatem za kilka sezonów będziemy mogli rozważyć likwidację KSM lub wdrożenie go do wszystkich lig.
Obecnie w SM.UK, KSM wynosi 60. Tam od kilku sezonów przyglądamy się jak „niemal brak ksm” wpływa na rozgrywki i czy można go kiedyś docelowo zdjąć z PL. Choć to pewnie będzie poddane ankiecie wśród Managerów SM. Zrobiliśmy taką ankietę rok temu. Wówczas chyba aż 70-80% graczy była za utrzymanie KSM w ligach 1-3 o wysokości 45.
Główna idea utrzymania KSM w grze to: swego rodzaju wyrównanie szans lub nawet handicap dla nowych graczy; kluby partnerskie; KSM w ligach 1-3 to też wymagający parametr dla managerów chcących jeździć w topowych ligach. Ogólnie temat KSM jest otwarty i nie upieramy się, aby był, „bo tak” 🙂
Cytat z Adis data 2023-05-06, 23:46:06Średnio rozumiem argument, że o ksm powinien decydować jedynie poziom ligowy. Sprowadzając zawodnika z klubu partnerskiego powiedzmy z 4-5 ligi, który ma CU 78 miałbym go w drużynie z dużo niższym ksm niż innego z CU 78 awansując z 2 ligi? Zgodzę się z tym, że dla zaczynających grę w 6-7 lidze ksm zawodników są mocno zawyżone, ale taki problem praktycznie nie występuje, bo nikt tych zawodników nie kupi do ligi 1-3. W naszej grze jednak głównym wyznacznikiem siły zawodnika jest CU, a nie liga w której jeździ.
Średnio rozumiem argument, że o ksm powinien decydować jedynie poziom ligowy. Sprowadzając zawodnika z klubu partnerskiego powiedzmy z 4-5 ligi, który ma CU 78 miałbym go w drużynie z dużo niższym ksm niż innego z CU 78 awansując z 2 ligi? Zgodzę się z tym, że dla zaczynających grę w 6-7 lidze ksm zawodników są mocno zawyżone, ale taki problem praktycznie nie występuje, bo nikt tych zawodników nie kupi do ligi 1-3. W naszej grze jednak głównym wyznacznikiem siły zawodnika jest CU, a nie liga w której jeździ.
Cytat z Bartek Torun data 2023-05-07, 08:17:49zgodzę się częściowo z Tobą… przelicznik KSM jest sztuczny i nie powinno go być, tak samo nie powinno być przelicznika, który ogranicza możliwość występu zawodnika z CU 78 np. w 6 lidze, ale jeśli miałby już być KSM którego zadaniem jest wyrównywanie siły drużyn by w jednej lidze jechały zespoły o podobnej sile i by spotkania były wyrównane, to lepszym rozwiązaniem jest przeliczanie KSM w zależności od tego na jakim poziomie jeździł w poprzednim sezonie zawodnik, a w jakim będzie jeździł w kolejnym i jak KSM będzie już funkcjonował, to powinien powszechnie na wszystkich poziomach rozgrywek
inna rzecz, że jeszcze raz powtarzam, KSM i inne ograniczenia należy zlikwidować, to jest najzdrowsze podejście, niech wolny rynek sam wszystko reguluje
zgodzę się częściowo z Tobą… przelicznik KSM jest sztuczny i nie powinno go być, tak samo nie powinno być przelicznika, który ogranicza możliwość występu zawodnika z CU 78 np. w 6 lidze, ale jeśli miałby już być KSM którego zadaniem jest wyrównywanie siły drużyn by w jednej lidze jechały zespoły o podobnej sile i by spotkania były wyrównane, to lepszym rozwiązaniem jest przeliczanie KSM w zależności od tego na jakim poziomie jeździł w poprzednim sezonie zawodnik, a w jakim będzie jeździł w kolejnym i jak KSM będzie już funkcjonował, to powinien powszechnie na wszystkich poziomach rozgrywek
inna rzecz, że jeszcze raz powtarzam, KSM i inne ograniczenia należy zlikwidować, to jest najzdrowsze podejście, niech wolny rynek sam wszystko reguluje
Cytat z Araispeed data 2023-05-07, 13:06:49Ja nie jestem zwolennikiem KSM. Wolałbym w to miejsce na przykład zawodnika U24 na pozycjach 1-5 i 9-13. To by bardziej blokowało ewentualny beton niż KSM w obecnej formule, ale nie zgodzę się z Tobą Bartek jak mówisz, że absurdalne jest dzielenie, czy mnożenie KSM po spadkach, czy awansach. Przecież to naturalne, że jak zawodnik zrobił KSM 8,00 w 1 lidze, to w 2 lidze ten KSM powinien mieć wyższy. I tak samo na odwrót. Robi KSM w 2 lidze, to normalne jest, że w mocniejszej lidze powinien mieć niższy KSM, bo ten przelicznik powinien jak najbardziej realnie oddawać prawdziwą wartość zawodnika w danej lidze. Niestety w tej grze najbardziej zepsute jest to, że nie przelicza KSM jak zawodnik przechodzi załóżmy z ligi 3 do 1 na zasadzie transferu. To jest ogromny problem. I dopóki to nie będzie naprawione, to będę piszczał o zdjęcie tej kalkulowanej średniej meczowej, bo skoro coś nie działa prawidłowo, to w ogóle tego nie powinno być.
Ja nie jestem zwolennikiem KSM. Wolałbym w to miejsce na przykład zawodnika U24 na pozycjach 1-5 i 9-13. To by bardziej blokowało ewentualny beton niż KSM w obecnej formule, ale nie zgodzę się z Tobą Bartek jak mówisz, że absurdalne jest dzielenie, czy mnożenie KSM po spadkach, czy awansach. Przecież to naturalne, że jak zawodnik zrobił KSM 8,00 w 1 lidze, to w 2 lidze ten KSM powinien mieć wyższy. I tak samo na odwrót. Robi KSM w 2 lidze, to normalne jest, że w mocniejszej lidze powinien mieć niższy KSM, bo ten przelicznik powinien jak najbardziej realnie oddawać prawdziwą wartość zawodnika w danej lidze. Niestety w tej grze najbardziej zepsute jest to, że nie przelicza KSM jak zawodnik przechodzi załóżmy z ligi 3 do 1 na zasadzie transferu. To jest ogromny problem. I dopóki to nie będzie naprawione, to będę piszczał o zdjęcie tej kalkulowanej średniej meczowej, bo skoro coś nie działa prawidłowo, to w ogóle tego nie powinno być.