Forum Speedway Manager

lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Transfery

Page 1 of 2Next

Transfery są właśnie na tapecie wszystkich managerów.Podzielmy sie spostrzerzeniami czy marzaniami co do tej zakładki.

Dla mnie naturalne byłoby to ,żeby w zakładce zawodnika można było kliknąc  „Sprzedaj” badź „Wystaw na sprzedaż” pojawiało by się okno kwoty plus okna czy na pewno.. i mamy gościa na TL  Mógłby on również być oznaczony innym kolorem lub jakimś znacznikiem „$” jak to bywa w innych tego typu grach. Marzeniem wręcz byłoby by z tamtego poziomu móc też przejść do przeglądu ofert:)

PO2IOMA and Silvo have reacted to this post.
PO2IOMASilvo

A gdyby jeszcze można było sobie obserwować zawodników w zakładce obserwowani 🙂

PO2IOMA and Wegli96 have reacted to this post.
PO2IOMAWegli96

Siema,

Zajebisty pomysł jak dla mnie. Trzeba by to dobrze rozpisać, skonsultować, omówić i wdrożyć w drugiej połowie tego roku 😉

elo.

M.A.G.

Dla mnie brakuje historii transferów danego zawodnika – gdzie i za ile w danym sezonie poszedł. No i przede wszystkim porównywarki transferów, gdzie by łatwo było sprawdzić wałki na zawodnikach wartych 1 mln a przepłacanych np. za 25 😉

PO2IOMA, _Raven_ and BML93 have reacted to this post.
PO2IOMA_Raven_BML93

W sumie to można by to powiązać ze zmianą karty zawodnika, aby była bardziej kompaktowa i właśnie z tego poziomu jak Arbo wspomina dodać opcję sprzedaży. Ja bym jeszcze chętnie widział, żeby również pojawiło się nowe pole z …wyceną/wartością zawodnika, wraz z jego rozwojem cena zawodnika by rosła. Mogłaby być powiązana m.in. z CU (ale tylko te istotne), formą, morale i wiekiem zawodnika.

Przykładowo zawodnik A i B mają te same parametry i wyjściowa ich wycena wynosi 1 000 000 PLN z parametrów, ale:

• zawodnik A ma morale na poziomie 60 % i wiek 37 lat – bierzemy wartość początkową minus 10 % za niskie morale, minus 10 % za wiek (zawodnik nie rozwojowy) daje nam to 810 000 PLN wartość zawodnika
  • zawodnik B ma morale na poziomie 100 % i wiek 21 lat – może mieć bonusa za wysokie morale + 10 %, plus 15 % za wiek (bonus za pozycję juniora, a np. + 10 % bonus za wiek 22 – 23 pozycja U-23) – daje to wartość zawodnika 1 265 000 PLN

Reasumując dwóch zawodników o tych samych parametrach ma zupełnie inną wycenę zależna od innych czynników.

Co nam to daje?

• urozmaicenie cen
  • podane ceny byłyby wartościami minimalnymi od jakiej startuje licytacja
  • kupując starszych zawodników musimy się liczyć z tym, że ich wartość może spadać
  • eliminuje transfery między własnymi klubami za przysłowiową złotówką, bo wymiana odbywa się na podstawie realnej wartości
  • być może w przyszłości wartość zawodników mogłaby być wykorzystywana do szacowania wartości całego klubu, gdyby taka opcja się pojawiła

PO2IOMA, Wegli96 and _Raven_ have reacted to this post.
PO2IOMAWegli96_Raven_
Cytat z Blackboy data 2023-04-03, 22:28:43
  • eliminuje transfery między własnymi klubami za przysłowiową złotówką, bo wymiana odbywa się na podstawie realnej wartości

Ja były transfery za kwoty większe był o to płacz, a jak są za tysiaka też źle. Tutaj nie wiem jak dogodzić  niektórym 😀

Kolejna rzecz to tylko menager wie wystawiając zawodnika jaki ma talent, doświadczenie czy moto na stanie. No i problem z rzetelną wyceną – wystarczy przejrzeć tl by widzieć absurdalne ceny podawane tylko na podstawie cu. W ht widzimy w porównaniu ceny ostatnio sprzedanych podobnych zawodników i wyciągana jest średnia cena z tego przedziału. Oczywiście nie wlicza tam takich rzeczy jak specjałka, wiek z liczbą dni itd czyli rzeczy ważne dla tamtej gry. No, ale temat do dopracowania myślę 🙂

Nikt nie pisze, że jest źle, ani nie płacze. Ja sam między swoimi klubami sprzedają zawodników za złotówkę lub za miliony jeśli kasę potrzebuję, ale uważam, że uczciwie powinno to być za realną wartość zawodnika, zresztą to wynika bezpośrednio z zaproponowanego rozwiązania powyżej.  To też swoistego rodzaju sposób na wydawanie kasy w grze.

Talent i motocykle w transferach można rozwiązać na kilka sposobów:

• za pomocą skauta, ale to bardziej złożona procedura, bo wówczas trzeba by uzależnić to co widzimy o zawodnikach na LT od poziomu skauta np. na poziomie 1 czy 2 widzimy to co nam pokazuje skaut o adepcie gdy Nam go proponuje, poziom 5 pokazuje bardzo szeroki zakres wraz z morale, formą, motocyklami ale bez talentu
  • za pomocą SC chyba najszybsza opcja, chcesz zobaczyć jakie motocykle ma zawodnik, odsłoń te ukryte dane za np.  3 SC 
  • talent – może zostać tajemnicą 🙂

Kto zapłaci SC za uzyskanie talentu czy info o moto jak masz opcję PW do menagera 😉 A i tu kolejna rzecz mi się nasunęła – wielu menago dokłada parę mln (słusznie) za to, że zawodnik posiada zoo w garażu. Także ciężko tu to wypośrodkować.

Powyżej to tylko szkielet wiadomo, że przed wprowadzeniem takich zmian trzeba dokonać analizy, ale można to potraktować jako punkt wyjścia. Zoo ma nie być , zastąpią je silniki też nie wiem jak to będzie wówczas wyglądało w przypadku transferów, bo może się okazać, że tylko podstawowe motocykle i silniki przechodzą wówczas do nowego gracza.

Cytat z Blackboy data 2023-04-03, 22:28:43

W sumie to można by to powiązać ze zmianą karty zawodnika, aby była bardziej kompaktowa i właśnie z tego poziomu jak Arbo wspomina dodać opcję sprzedaży. Ja bym jeszcze chętnie widział, żeby również pojawiło się nowe pole z …wyceną/wartością zawodnika, wraz z jego rozwojem cena zawodnika by rosła. Mogłaby być powiązana m.in. z CU (ale tylko te istotne), formą, morale i wiekiem zawodnika.

Przykładowo zawodnik A i B mają te same parametry i wyjściowa ich wycena wynosi 1 000 000 PLN z parametrów, ale:

• zawodnik A ma morale na poziomie 60 % i wiek 37 lat – bierzemy wartość początkową minus 10 % za niskie morale, minus 10 % za wiek (zawodnik nie rozwojowy) daje nam to 810 000 PLN wartość zawodnika
  • zawodnik B ma morale na poziomie 100 % i wiek 21 lat – może mieć bonusa za wysokie morale + 10 %, plus 15 % za wiek (bonus za pozycję juniora, a np. + 10 % bonus za wiek 22 – 23 pozycja U-23) – daje to wartość zawodnika 1 265 000 PLN

Reasumując dwóch zawodników o tych samych parametrach ma zupełnie inną wycenę zależna od innych czynników.

Co nam to daje?

• urozmaicenie cen
  • podane ceny byłyby wartościami minimalnymi od jakiej startuje licytacja
  • kupując starszych zawodników musimy się liczyć z tym, że ich wartość może spadać
  • być może w przyszłości wartość zawodników mogłaby być wykorzystywana do szacowania wartości całego klubu, gdyby taka opcja się pojawiła

a nie po to jest żywy manager – człowiek – by takie rzeczy sam kalkulował i podejmował decyzje na własne ryzyko?

jaki sens będzie miał manager – jako gra -gdy wszystkie decyzję za gracza będzie podejmowała sztuczna inteligencja?

Page 1 of 2Next