Wyniki ankiety – KSM w SM
Cytat z Admin data 2023-02-09, 18:18:41Cześć,
Poniżej prezentujemy wyniki ankiety dotyczącej funkcjonowania KSM w grze. Dziękujemy Managerom SM za udział w ankiecie oraz cenne opinie.
👉 zdecydowana większość Managerów biorąca udział w ankiecie opowiedziała się za pozostawieniem KSM w grze;
👉 podobnie ma się sprawa co do pytania, aby KSM dotyczył tylko najwyższych lig, czyli 1-3;
👉 wysokość KSM w zasadzie też jest ok. Co prawda opinie co do wysokości KSM są różne, ale kształtują się w przedziale 42-50, czyli wydaje się, że 45 jest optymalne.👍3+Kilka przykładowych komentarzy za tym, aby KSM pozostał nadal w grze. Dodam, że obserwujemy jak zachowuje się KSM w rezerwach i dlatego też zmieniliśmy „przelicznik”. Nie wykluczamy kolejnych zmian co do KSM w rezerwach, w myśl Waszych sugestii. Będziemy nadal się temu przyglądać.
„KSM wprowadza pewien stopień trudności i wymaga zmysłu managerskiego przy układaniu klocków, by wszystko się zgadzało. Mnie to się podoba, mimo że często nie mogę skorzystać z zawodników, których sobie wymyśliłem w 1 drużynie, właśnie z powodu zbyt wysokiego KSM. Mamy do czynienia z grą typu manager, nie bardzo podoba mi się danie graczom możliwości tworzenia dream teamów- tym bardziej, że to dotyczyłoby „starych” graczy. Moim zdaniem byłoby to mocno demotywujące dla mniej doświadczonych graczy.”
…
„KSM jest naturalnym regulatorem składów ligowych. Zapobiega zabetonowaniu lig i składów.”
…
„KSM utrzymuje w ryzach wartość drużyn i zmusza do ich ciągłego kontrolowania. KSM nie jest problemem, jest nim natomiast to w jaki sposób jest przeliczany np. : przy przechodzeniu zawodnika z rezerw, czy w sytuacjach kiedy np, zawodnik pojechał kilka biegów w jednym sezonie, w kolejnym 0, i w kolejnym sezonie KSM pozostaje przy wartości z odjechanego ostatniego odjechanego sezonu-podczas gdy powinno się np: wyciągnąć średnią z obu sezonów, i ją przyjąć za KSM zawodnika na sezon kolejny. Co do rezerw to temat rzeka- jak KSM zawodnika przechodzącego z rezerw do pierwszego składu może być nawet po przeliczeniu na poziomie 7,7, gdy w lidze jadąc rok później w wielu 24 lat nie osiąga nawet 6,0 ? To, że KSM zawodników z rezerw jest przesadzony wiedzą chyba wszyscy.”
…
„KSM na dzień dzisiejszy dalej blokuje tworzenie „dream teamów” ponieważ zmusza prędzej czy później każdego menagera do kombinowania z powodu zbyt wysokiego ksmu. Obecnie przy ustalaniu składu nie ma żadnych zabezpieczeń, które by w jakiś sposób „zastępowały” KSM jak choćby pozycja U24 w składzie na pozycji 1-5. Jedyne co wymaga rozwiązania to ksm w rezerwach, który nie spełnia żadnych zadań i często powoduje blokadę by młodzi zawodnicy mogli przejść do podstawowego składu.”
…+Heh, słowo „zmianą” okazało się kalamburem 🙂 Sorry, nie zauważyłem.
+Pytanie czy KSM powinien być według Was w pozostałych ligach, od 4 w dół?
Pod rozwagę podrzucam wątpliwości, np. Czy nowy gracz ogarnie szybko kwestię KSM? Z założenia bez KSM łatwiej rozwija się drużynę, jest więcej swobody, dzięki temu nowy gracz może awansować coraz wyżej, z czasem zawalczyć o prestiżowe ligi 1-3. Według mnie SM wymaga czasu, aby załapać pewne reguły. Dlatego ksm w ligach 1-3 wydaje się optymalny? Wydaje się, że dzięki temu w ligach 1-3 jest większa szansa na rotację i awanse klubów z lig 4. Podrzucam temat do przegadania.+Moim zdaniem od 4 w dół zostawiłbym bez KSM , bo niestety spędziłem tam teraz sporo czasu i nadal trafia się na kluby mało aktywne lub prawie wcale co później graczowi walczącemu o jak najlepszy rezultat może mocno zaszkodzić i ukarać go za ambicje i chęć walki
👍3+Jestem tego samego zdania co przedmówca. Ligi od 4 w dół powinny być bez KSM.
👍3+
Cześć,
Poniżej prezentujemy wyniki ankiety dotyczącej funkcjonowania KSM w grze. Dziękujemy Managerom SM za udział w ankiecie oraz cenne opinie.
👉 zdecydowana większość Managerów biorąca udział w ankiecie opowiedziała się za pozostawieniem KSM w grze;
👉 podobnie ma się sprawa co do pytania, aby KSM dotyczył tylko najwyższych lig, czyli 1-3;
👉 wysokość KSM w zasadzie też jest ok. Co prawda opinie co do wysokości KSM są różne, ale kształtują się w przedziale 42-50, czyli wydaje się, że 45 jest optymalne.
Kilka przykładowych komentarzy za tym, aby KSM pozostał nadal w grze. Dodam, że obserwujemy jak zachowuje się KSM w rezerwach i dlatego też zmieniliśmy „przelicznik”. Nie wykluczamy kolejnych zmian co do KSM w rezerwach, w myśl Waszych sugestii. Będziemy nadal się temu przyglądać.
„KSM wprowadza pewien stopień trudności i wymaga zmysłu managerskiego przy układaniu klocków, by wszystko się zgadzało. Mnie to się podoba, mimo że często nie mogę skorzystać z zawodników, których sobie wymyśliłem w 1 drużynie, właśnie z powodu zbyt wysokiego KSM. Mamy do czynienia z grą typu manager, nie bardzo podoba mi się danie graczom możliwości tworzenia dream teamów- tym bardziej, że to dotyczyłoby „starych” graczy. Moim zdaniem byłoby to mocno demotywujące dla mniej doświadczonych graczy.”
…
„KSM jest naturalnym regulatorem składów ligowych. Zapobiega zabetonowaniu lig i składów.”
…
„KSM utrzymuje w ryzach wartość drużyn i zmusza do ich ciągłego kontrolowania. KSM nie jest problemem, jest nim natomiast to w jaki sposób jest przeliczany np. : przy przechodzeniu zawodnika z rezerw, czy w sytuacjach kiedy np, zawodnik pojechał kilka biegów w jednym sezonie, w kolejnym 0, i w kolejnym sezonie KSM pozostaje przy wartości z odjechanego ostatniego odjechanego sezonu-podczas gdy powinno się np: wyciągnąć średnią z obu sezonów, i ją przyjąć za KSM zawodnika na sezon kolejny. Co do rezerw to temat rzeka- jak KSM zawodnika przechodzącego z rezerw do pierwszego składu może być nawet po przeliczeniu na poziomie 7,7, gdy w lidze jadąc rok później w wielu 24 lat nie osiąga nawet 6,0 ? To, że KSM zawodników z rezerw jest przesadzony wiedzą chyba wszyscy.”
…
„KSM na dzień dzisiejszy dalej blokuje tworzenie „dream teamów” ponieważ zmusza prędzej czy później każdego menagera do kombinowania z powodu zbyt wysokiego ksmu. Obecnie przy ustalaniu składu nie ma żadnych zabezpieczeń, które by w jakiś sposób „zastępowały” KSM jak choćby pozycja U24 w składzie na pozycji 1-5. Jedyne co wymaga rozwiązania to ksm w rezerwach, który nie spełnia żadnych zadań i często powoduje blokadę by młodzi zawodnicy mogli przejść do podstawowego składu.”
…
Heh, słowo „zmianą” okazało się kalamburem 🙂 Sorry, nie zauważyłem.
Pytanie czy KSM powinien być według Was w pozostałych ligach, od 4 w dół?
Pod rozwagę podrzucam wątpliwości, np. Czy nowy gracz ogarnie szybko kwestię KSM? Z założenia bez KSM łatwiej rozwija się drużynę, jest więcej swobody, dzięki temu nowy gracz może awansować coraz wyżej, z czasem zawalczyć o prestiżowe ligi 1-3. Według mnie SM wymaga czasu, aby załapać pewne reguły. Dlatego ksm w ligach 1-3 wydaje się optymalny? Wydaje się, że dzięki temu w ligach 1-3 jest większa szansa na rotację i awanse klubów z lig 4. Podrzucam temat do przegadania.
Moim zdaniem od 4 w dół zostawiłbym bez KSM , bo niestety spędziłem tam teraz sporo czasu i nadal trafia się na kluby mało aktywne lub prawie wcale co później graczowi walczącemu o jak najlepszy rezultat może mocno zaszkodzić i ukarać go za ambicje i chęć walki
Jestem tego samego zdania co przedmówca. Ligi od 4 w dół powinny być bez KSM.