Forum Speedway Manager

lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Recenzja Speedway Manager

Siema,

Zapraszamy do lektury recenzji Speedway Manager, przygotowanej przez jednego z Was, aktywnych graczy #SM 😎😎😎. Prośba a like i udostępnienia na FB https://www.facebook.com/gaming/speedwaymanagerpl a jeśli ktoś nie ma ochoty to poniżej sama treść recenzji wraz z załączonymi grafikiami

Wciąż nie wiesz czy zagrać w Speedway Manager’a ? No to lepiej zobacz …

Zaskoczeń nie ma – grając w Speedway Manager naprawdę można zapomnieć o bożym świecie. Ta gra ma wszystko, co powinien posiadać sportowy manager klubowy XXI wieku – rozpoczynając od rozgrywek ligowych, poprzez turnieje par, IPS – indywidualny puchar supporterów, a kończąc na standardowych meczach towarzyskich, które fantastycznie uzupełniają szanse sprawdzenia obecnych możliwości swojego klubu. Docelowo właściciele zapowiadają wprowadzenie podziału na dywizje, które pozwolą szerszemu gronu graczy dostać się na szczyt i zdobyć tytuł Mistrza Speedway Manager oraz rozgrywki Grand Prix w drugiej połowie 2023 roku, co może wynieść tytuł na jeszcze wyższy poziom grywalności. Dotychczas grając w dostępne na rynku managery sportowe, wszystko przychodziło łatwo i przyjemnie. Zdobywanie kolejnych nagród i osiągnięć może nie następowało szybko, ale w większości dawało poczucie, że gry tego rodzaju dużo wybaczają. Z takim też nastawieniem zasiadłem do Speedway Manager’a.

Do teraz, choć mija już kolejny sezon gdy prowadzę mój klub (tak, nadal jestem aktywnym graczem) uważam że, pierwszy miesiąc spędzony przed Speedway Manager był jak prawdziwy maraton. Pisząc to nie mam na myśli mozolnych i nudnych przygotowań do sezonu, ale to, jak gra przeglądarkowa może być rozbudowana pod kątem prowadzenia Klubu oraz jak ogromne znaczenie mogą mieć umiejętności posiadane przez zawodników czy mokry rodzaj nawierzchni toru, który finalnie może przeciągnąć szalę zwycięstwa na lepiej wyszkolonych w tym kierunku adeptów i seniorów z drużyny przeciwnika. Oczywiście Speedway Manager ma nam do zaoferowania dużo więcej niż powyższe rodzaje rozgrywek czy wpływ pogody na mecz.

Oto kilkanaście rzeczy, za które pokochacie Speedway Managera i mimo braku znajomości zasad żużlowych, będziecie w stanie cieszyć się kreowaniem swojego klubu przez długie sezony, aby finalnie stać się niepokonanym w danym sezonie. Prawdopodobnie najlepszy na świecie manager żużlowy online. To co na samym początku gry mnie zdziwiło, to zaawansowany system wydarzeń w grze, który nie tylko sprawia wrażenie, ale naprawdę jest jedynym w czasie rzeczywistym ze wszystkich, jakie spotkałem w grach tego typu, co na początku traktowałem z lekkim przymrużeniem oka.

Jednak jak się przekonałem, codziennie przez 7 dni w tygodniu nasi zawodnicy odbywają treningi, a w warsztacie następuję serwis motocykli, o czym jesteśmy informowani w powiadomieniach klubowych. W zależności od tego, czy jest to parzysty bądź nieparzysty dzień tygodnia, taki rodzaj treningu się dokonuje. Oczywiście wszystkie te aktywności odbywają się pod warunkiem zatrudnienia odpowiedniego specjalisty w naszej kadrze np. psychologa, lekarza czy mechanika i w zależności od jego poziomu, a co za tym idzie i gaży, obierają lepszy bądź gorszy poziom oczekiwany przez managera klubu czyli nas samych.

Fantastyczna przygoda nie na godziny, a na lata …Muszę przyznać, że gra w Speedway Managera to nie gra na kilka godzin, a na wiele tygodni. Byłem zdziwiony, kiedy w momencie wygrywania meczów okazało się, że dotarcie do najwyższego poziomu rozgrywek ligowych nie wydarzy się w ciągu kilku dni. Warto zaznaczyć, że Speedway Manager nie jest grą dla osób oczekujących rezultatów tu i teraz. To jaką strategię opracujemy w kwestii budowania drużyny adeptów, pozwoli nam szybciej bądź wolniej osiągnąć zamierzony cel. Co prawda mamy drużynę startową, która pozwala nam na branie udziału w rozgrywkach, ale to właśnie wychowankowie, których dzięki zatrudnieniu skauta będziemy mogli zakontraktować w naszym klubie dadzą porządnego „kopa” w przyszłości.

Nie sposób przy tym nie wspomnieć, że odpowiednie obciążenie i intensywność regulowana dla każdego zawodnika indywidualnie, a dotycząca sześciu parametrów między innymi: siły, refleksu czy techniki jazdy w parach spowoduje odpowiedni wzrost jego umiejętności, co finalnie przełoży się na zdobycze punktowe w wyścigach. Każdy z zawodników posiada również swoje indywidualne cechy osobowości takie jak przywództwo czy agresja, doświadczenie dotyczące jazdy na odpowiednim rodzaju toru oraz jego długości, a także bieżąca dyspozycja, na którą składają się między innymi forma, zmęczenie czy potencjał zawodnika. W tym momencie należy zaznaczyć, że każda z wymienionych cech jest istotną z punktu widzenia rywalizacji, z żywymi przeciwnikami po drugiej stronie ekranu.

Mamy również możliwość skorzystania z transferów, ale niestety na początku drogi jest to mocno ograniczone ze względu na zbyt mały poziom finansów, którym dysponujemy.

Twórcy mocno postarali się o rozbudowany przewodnik, który wprowadzi nas w tajniki zależności odpowiednich treningów, ustawień motorów czy przygotowania toru do jazdy. Gdyby ktoś nie lubił czytać, dodatkowo przygotowano w serwisie YouTube materiał video w postaci Akademii Speedway Manager, która posiada odpowiedni komentarz audio wraz z udostępnionym ekranem gry prowadzącego. Krok po kroku, lektor wprowadza nas w niesamowitą przygodę kierowania własnym klubem żużlowym i dzięki temu daje możliwość konkurowania z najlepszymi.

W samej grze występuje również kilka modułów, które jako manager z krwi i kości musimy kontrolować na bieżąco i modyfikować w ramach potrzeb klubu. Mowa tutaj o jakże istotnej taktyce, ale również nie mniej istotnych finansach czy samym stadionie. Twórcy dają również dodatkowe możliwości graczom, poprzez rozbudowaną społeczność jaką jest forum i czat gry, dotyczące wprowadzania propozycji zmian w grze, a co za tym idzie tworzenia jej na zasadach solidarnych i uczciwych dla całej struktury graczy.

Speedway Manager – warto czy nie warto?
Bezapelacyjnie warto. Nie sposób opisać wszystkie zalety gry, ale ostatnią, o której muszę wspomnieć, to zmiany dotyczące wyglądu oraz dostępności funkcji. Oczywiście aby to ocenić należy po prostu zagrać, pamiętając co może ostatecznie zaoferować nam gra przeglądarkowa. Kończąc życzę Wam samych trójek i do zobaczenia na torze w Speedway Manager.

Wegli96, Araispeed and 6 other users have reacted to this post.
Wegli96AraispeedAdisGRIN73jospenSilvoadmart66_Raven_
M.A.G.