Plandeki i inne cuda
Cytat z admart66 data 2023-02-14, 18:24:58Powiem szczerze, że temat plandek troszkę mi się kojarzy ze skokami narciarskimi, gdzie wprowadzono jakieś przeliczniki, mnożniki – dodają, odejmują i kombinują jak „koń pod górę”, a przecież natura płata różne figle, czemu jej przeszkadzać, trenować, jeździć trzeba na różnych nawierzchniach. jeszcze chwilkę i w żużlu też wprowadzimy przeliczniki za wiatr w plecy czy słońce w oczy. Ale to są tylko moje przemyślenia 🙂 Zapraszam do dyskusji !!!!!
Powiem szczerze, że temat plandek troszkę mi się kojarzy ze skokami narciarskimi, gdzie wprowadzono jakieś przeliczniki, mnożniki – dodają, odejmują i kombinują jak „koń pod górę”, a przecież natura płata różne figle, czemu jej przeszkadzać, trenować, jeździć trzeba na różnych nawierzchniach. jeszcze chwilkę i w żużlu też wprowadzimy przeliczniki za wiatr w plecy czy słońce w oczy. Ale to są tylko moje przemyślenia 🙂 Zapraszam do dyskusji !!!!!
Cytat z PO2IOMA data 2023-02-14, 19:19:08ktoś ma coś ułożonego pod te plandeki w sensie jakiś zamysł co ile i za ile ? czy zaczynamy od zera ?
ktoś ma coś ułożonego pod te plandeki w sensie jakiś zamysł co ile i za ile ? czy zaczynamy od zera ?
Cytat z Bartek Torun data 2023-02-14, 19:24:48stałe zadaszenie na stałe, a nie jednorazowe plandeki, stałe zadaszenie może mieć 2 wersje: na sztywno i z rozsuwanym dachem (np. jak ktoś chce puścić punktowy na deszczu)
a ceny???
luźne propozycje: jednorazowa plandeka 5 mln, sztywny dach 100 mln, rozsuwany dach 150 mln
stałe zadaszenie na stałe, a nie jednorazowe plandeki, stałe zadaszenie może mieć 2 wersje: na sztywno i z rozsuwanym dachem (np. jak ktoś chce puścić punktowy na deszczu)
a ceny???
luźne propozycje: jednorazowa plandeka 5 mln, sztywny dach 100 mln, rozsuwany dach 150 mln
Cytat z Wegli96 data 2023-02-14, 19:28:23Ja jestem jak najbardziej za stworzeniem plandeki. Zrobiłbym jednak tak by nie była nawierzchnia mokra wyeliminowana całkowicie. Użycie plandeki możliwe tylko RAZ w sezonie podczas meczu ligowego za powiedzmy 30 milionów. Spowoduje to tez analizę u danego menadżera czy powiedzmy użyć plandeki już w 2 kolejce bo ma prognozę „mokrą” czy może poczekać na decydujące mecz w końcówce sezonu? Tutaj popis dla danego menadżera.
Odnosnie plandeki w dniu treningowym Wtorek-Czwartek-Sobota to dałbym dowolności lub również limity 1-2 na sezon za kwotę powiedzmy 10-15 ml.
Kwestia jak rozwiązać jej użycie bo np mając deszczową pogodę to można rano zrobić punktowany na mokrej i potem aktywować plandekę by odbył się „Trening na torze”.
Jakie są wasze opinie na ten temat?
Ja jestem jak najbardziej za stworzeniem plandeki. Zrobiłbym jednak tak by nie była nawierzchnia mokra wyeliminowana całkowicie. Użycie plandeki możliwe tylko RAZ w sezonie podczas meczu ligowego za powiedzmy 30 milionów. Spowoduje to tez analizę u danego menadżera czy powiedzmy użyć plandeki już w 2 kolejce bo ma prognozę „mokrą” czy może poczekać na decydujące mecz w końcówce sezonu? Tutaj popis dla danego menadżera.
Odnosnie plandeki w dniu treningowym Wtorek-Czwartek-Sobota to dałbym dowolności lub również limity 1-2 na sezon za kwotę powiedzmy 10-15 ml.
Kwestia jak rozwiązać jej użycie bo np mając deszczową pogodę to można rano zrobić punktowany na mokrej i potem aktywować plandekę by odbył się „Trening na torze”.
Jakie są wasze opinie na ten temat?
Cytat z admart66 data 2023-02-14, 19:33:32Bartek, ale żeś walnął ceny zaporowe na dach :), ja myślę, że najpierw właściciele gry niech sprawdzą jakie są sezonowe przyrosty kasy na kontach graczy, a potem ustalą ceny za te dobrodziejstwo czyli dach – bo z Twojego cennik wynika, że masz sporo kasy, ale to ma być dla Wszystkich, a nie tylko dla tych co grają bardzo długo:):)
Bartek, ale żeś walnął ceny zaporowe na dach :), ja myślę, że najpierw właściciele gry niech sprawdzą jakie są sezonowe przyrosty kasy na kontach graczy, a potem ustalą ceny za te dobrodziejstwo czyli dach – bo z Twojego cennik wynika, że masz sporo kasy, ale to ma być dla Wszystkich, a nie tylko dla tych co grają bardzo długo:):)
Cytat z darek.bo data 2023-02-14, 19:38:23Pomysł Bartka fajny, ale z drugiej strony pogoda jest elementem losowym, który dodaje niepewności w grze i czyni ją bardziej nieprzewidywalną i atrakcyjną. Moim zdaniem trochę szkoda go poświęcać tylko po to by znaleźć zastosowanie dla milionów na koncie klubowym. Ja bym jednak zostawił tak, jak jest.
Pomysł Bartka fajny, ale z drugiej strony pogoda jest elementem losowym, który dodaje niepewności w grze i czyni ją bardziej nieprzewidywalną i atrakcyjną. Moim zdaniem trochę szkoda go poświęcać tylko po to by znaleźć zastosowanie dla milionów na koncie klubowym. Ja bym jednak zostawił tak, jak jest.
Cytat z Bartek Torun data 2023-02-14, 19:39:41zobaczmy jaki aplauz wywoła jednorazowa plandeka za 30 mln… to jakby przenieść do reala, bidon z wodą np. dla bramkarza podczas meczu np. za 10 tys. zł, na treningu może być taniej np. za 2 tys. zł, a co niech pokaże jak się gra z suchym gardłem – taki żart
a tak swoją drogą plandeka powinna być stosunkowo tania i dostępna dla każdego, plandeka chroni jedynie tor i to też nie przez cały mecz, więc pomimo jazdy z plandeką np. na grząskiej mecz mógłby zostać przerwany bo nasiliły się opady deszczu
odwrotnie przy dachu – chroni przez cały mecz, dodatkowo zwiększa liczbę kibiców na meczu, bo im na głowy też nie kapie
zobaczmy jaki aplauz wywoła jednorazowa plandeka za 30 mln… to jakby przenieść do reala, bidon z wodą np. dla bramkarza podczas meczu np. za 10 tys. zł, na treningu może być taniej np. za 2 tys. zł, a co niech pokaże jak się gra z suchym gardłem – taki żart
a tak swoją drogą plandeka powinna być stosunkowo tania i dostępna dla każdego, plandeka chroni jedynie tor i to też nie przez cały mecz, więc pomimo jazdy z plandeką np. na grząskiej mecz mógłby zostać przerwany bo nasiliły się opady deszczu
odwrotnie przy dachu – chroni przez cały mecz, dodatkowo zwiększa liczbę kibiców na meczu, bo im na głowy też nie kapie
Cytat z Araispeed data 2023-02-14, 21:46:28Jeśli to ma być tanie i na każdy mecz dostępne, to równie dobrze możemy całkowicie usunąć deszcz z gry i będzie po problemie 🙂 Pomysł jest spoko jeśli to będzie na takiej zasadzie, że manager będzie mógł tego użyć na przykład tylko raz w sezonie i tak jak Węgli pisał, będzie wtedy musiał się wykazać jakimś zmysłem czy użyć od razu jak się nadarzy okazja, czy poczekać na inny mecz. Dach za ileś set milionów, który zabezpieczy gracza na stałe od deszczu bez sensu, bo jest wielu graczy, którzy podejrzewam smarknięciem w nosie wydaliby na 300-400 milionów, a może i nawet 500.
Jeśli to ma być tanie i na każdy mecz dostępne, to równie dobrze możemy całkowicie usunąć deszcz z gry i będzie po problemie 🙂 Pomysł jest spoko jeśli to będzie na takiej zasadzie, że manager będzie mógł tego użyć na przykład tylko raz w sezonie i tak jak Węgli pisał, będzie wtedy musiał się wykazać jakimś zmysłem czy użyć od razu jak się nadarzy okazja, czy poczekać na inny mecz. Dach za ileś set milionów, który zabezpieczy gracza na stałe od deszczu bez sensu, bo jest wielu graczy, którzy podejrzewam smarknięciem w nosie wydaliby na 300-400 milionów, a może i nawet 500.
Cytat z RadoCMG data 2023-02-15, 12:03:47Problem z mokrą od dawna jest jeden: losowość u kogo jest. Do tego jest to bonus praktycznie zawsze dla gości, bo zanika atut gospodarza. Gracze z Torunia czy Śląska nie raz miewali sezony, gdzie u siebie mieli deszcz 4 dni z rzędu, a u innych ciągle słoneczko. Także wyrównanie szans będzie tutaj jak najbardziej ok wg mnie. Niech menager sam decyduje czy chce jechać na mokrej czy na swojej nawierzchni.
Mnie nie stać na wydatek 300-400 mln „od ręki” bo nie ciułałem kasy, a zawodników oddawałem z reguły za tysiaka. Także argument, że każdy ma majątek można między bajki włożyć. Bardziej bym uzależnił koszt plandeki lub możliwość opcji „na stałe” od poziomu stadionu. Wtedy nowy menago nie miałby tak łatwo na start, bo wiadome ile trzeba ciułać na rozbudowę. Nie masz określonego levelu stadionu nie masz plandeki. No, ale masz motywacje dla rozbudowy stadionu.
Kolejna rzecz opcja wyboru może pozwolić, że ktoś się wyspecjalizuje w jeździe „w błotku” albo będzie miał szansę powalczyć u siebie z silniejszym rywalem.
Problem z mokrą od dawna jest jeden: losowość u kogo jest. Do tego jest to bonus praktycznie zawsze dla gości, bo zanika atut gospodarza. Gracze z Torunia czy Śląska nie raz miewali sezony, gdzie u siebie mieli deszcz 4 dni z rzędu, a u innych ciągle słoneczko. Także wyrównanie szans będzie tutaj jak najbardziej ok wg mnie. Niech menager sam decyduje czy chce jechać na mokrej czy na swojej nawierzchni.
Mnie nie stać na wydatek 300-400 mln „od ręki” bo nie ciułałem kasy, a zawodników oddawałem z reguły za tysiaka. Także argument, że każdy ma majątek można między bajki włożyć. Bardziej bym uzależnił koszt plandeki lub możliwość opcji „na stałe” od poziomu stadionu. Wtedy nowy menago nie miałby tak łatwo na start, bo wiadome ile trzeba ciułać na rozbudowę. Nie masz określonego levelu stadionu nie masz plandeki. No, ale masz motywacje dla rozbudowy stadionu.
Kolejna rzecz opcja wyboru może pozwolić, że ktoś się wyspecjalizuje w jeździe „w błotku” albo będzie miał szansę powalczyć u siebie z silniejszym rywalem.
Cytat z Adis data 2023-02-15, 19:04:45Plandeka tak, ale raz w sezonie na ligę i dowolną ilość razy na trening, a do dyskusji czy zrobić na trening punktowany dowolną nawierzchnię czy jedynie mokrą a potem odbywa się trening na torze. Trochę szkoda całkowicie wyeliminować deszcz na lidze, bo uatrakcyjnia grę i przy równym poziomie daje bardzo duże szanse gościom a przy dużej przewadze drużyny gości zwiększa szansę gospodarza. Oczywiście plandeka w ligach 1-3 mogłaby wymagać specjalnej homologacji na każdy mecz i z tego tytuły być droższa itp. To samo, jeśli chodzi o ligę i treningi na których nie musiałaby być homologowana. Jeśli to ma być stała oferta nie szalejmy z cenami, bo 30 mln to roczny zysk bogatego klubu 🙂 Zaraz padnie zarzut, że bogaci dostali kolejną przewagę w grze 🙂 Chyba nie jestem zwolennikiem stałego zadaszenia. Nawet w Toruniu. gdy mocno popada meczu nie ma, ale sam pomysł z dachem stałym i rozsuwanym fajny i daje możliwości jazdy na mokrej:)
Plandeka tak, ale raz w sezonie na ligę i dowolną ilość razy na trening, a do dyskusji czy zrobić na trening punktowany dowolną nawierzchnię czy jedynie mokrą a potem odbywa się trening na torze. Trochę szkoda całkowicie wyeliminować deszcz na lidze, bo uatrakcyjnia grę i przy równym poziomie daje bardzo duże szanse gościom a przy dużej przewadze drużyny gości zwiększa szansę gospodarza. Oczywiście plandeka w ligach 1-3 mogłaby wymagać specjalnej homologacji na każdy mecz i z tego tytuły być droższa itp. To samo, jeśli chodzi o ligę i treningi na których nie musiałaby być homologowana. Jeśli to ma być stała oferta nie szalejmy z cenami, bo 30 mln to roczny zysk bogatego klubu 🙂 Zaraz padnie zarzut, że bogaci dostali kolejną przewagę w grze 🙂 Chyba nie jestem zwolennikiem stałego zadaszenia. Nawet w Toruniu. gdy mocno popada meczu nie ma, ale sam pomysł z dachem stałym i rozsuwanym fajny i daje możliwości jazdy na mokrej:)