Morale zawodnika
Cytat z Admin data 2023-02-09, 18:22:38czy nie mozna zrobic tak zeby morale spadaly do pewnego momentu albo szypciej rosły jak jezdzi regularnie tak samo jak sie kupi zawodnika to chyba morale powinny mu troche wzrosnac wkoncu po to sie mienia klub
👍7+Popieram, tak samo jak na poczatku nowego sezonu, szczegolnie po obozie morale takich zawodnikow (z nizszych bo no nie laLi sie do skladu w poprzednim) powinno jednak znacznie wzrastac np o iles tam procent w zaleznosci od dlugosci obozu, w koncu nowy sezon nowe mozliwosci etc.
👍9+zgadzam sie – mam zawodnika kupionego w połowie zeszłego sezonu – miał morale 83 – dokończył sezon u mnie, pojechał na zgrupowanie 21-dniowe na początku obecnego, jeździ już calutki sezon a morale obecne 89 🙁 – w rzeczywistości byłby już na 100% (nawet jest kapitanem wiec jeździ w turniejach). Zgadzam się, że powinno rosnąć szybciej.
Swoja drogą – od czego zależy ilość taśm w meczu? w każdym jednym meczu mam po 2ie taśmy 🙁
👍1+taśmy, defekty, wykluczenia, upadki – zależą od kilku czynników – taktyki meczowej, nawierzchni, obciążeń treningowych zawodników oraz (w niewielkim stopniu) losowego przypadku, przydzielanego przez algorytm
W kwestii morale i jego minimalnego poziomu – temat faktycznie do przemyślenia oraz poprawy.
👍1+Może też warto rozważyć pomysł kogoś z graczy rzucony chyba na czacie jakiś czas temu, aby morale danego zawodnika były jawne chociaż, gdy jest wystawiony na LT? Nie wiem, czy można coś takiego wprowadzić, czy nie?
👍3+dobry pomysł, pomyslimy nad tym. Wiem, że na chwilę obecną gracze piszą na czacie „sprzedam zawodnika XYZ, morale XX” lub dopytują przed zakupem
+Gracz kilkumiesięczny, o tym wie, iż warto dopytać, o co dopytać, jeśli ktoś jest w porządku napisze jak wspomniałeś na czacie morale, czy doświadczenie, jednak to sporadyczne osoby. Przed chwilą znów czytałem, iż zawodnik nowego gracza nie wyjechał, bo miał za niskie morale stąd, myślę że warto to rozważyć. Za chwilę ktoś dopisze ok to doświadczenie torowo, naweirzchniowe też niech będzie jawne na LT. Tu akurat jestem za tym, by zostało bez zmian, a jak ktoś chce może dopytać właściciela jak dotychczas.
+Poszedłbym nawet dalej. Zgadza się morale powinny być widoczne. Bo kupno takiego zawodnika może tylko stworzyć dodatkowe problemy. A jeżeli nie to poprostu niech taki zawodnik po transferze ma zresetowany ten parametr i niech jego morale będą na 100%.
Dodatków wzmocniłobym w tym zakresie działanie scoutów, niech pokazują tak jak w przypadku juniorów kilka losowych parametrów.
👎4👍1+Jak zrobisz, ze zawodnik będzie miał po transferze 100% to zaraz każdy będzie przerzucał Sobie zawodnika z klubu do klubu by mieli po 100%… O to w tym wszystkim chodziło by rozruszać rynek transferowy (wielokrotnie gracze mieli problemy kogoś kupić bo wielu kisiło po 12-15 seniorów). Dodatkowo zmusza to tez do mocniejszego zarządzania składem i planowania kto, gdzie i kiedy pojedzie.
Zgadzam się, że ułatwieniem była by widoczność morali u zawodnika przed transferem, jednak …
A) Można napisać do sprzedającego i się zapytać ile zawodnik ma morali (po to zostały kiedyś stworzone prywatne wiadomości 😉
B) Wystarczy zobaczyć historie zawodnika i czy jeździł w ostatnich sezonach. Widać jego średnią, ile jechał biegów 😉
Ja osobiście jestem za tym by gra była trudna i jej nie ułatwiać. Im bardziej manager musi się wykazac tym ciekawsza rozgrywka. Osobiście nie mam problemu z parametrem morale i jestem zabezpieczony na wypadek kontuzji. U mnie liczy się mocna selekcja i jak ktoś ma w perspektywie kilku sezonów siedzieć na dupie to go sprzedaje 😉
👎2👍4+Chyba Ty nie możesz napisać prywatnej 😜 Zapewne z powodu jakiegoś bana.
Jak jeździł w rezerwach to nie widać, ale jak ktoś kupuje zawodnika 30+ i historia u niego kuleje, a morale ma 40% to łatwo się domyśleć czy jeździł
+Dobra. Racja przy resecie morali byłaby taka możliwość że przerzucamy zawodników.
Ale widoczność jednego czy kilku losowych parametrów gdy jest na LT i była możliwa do podejrzenia to chyba nie przestępstwo.
+Nie bardzo rozumiem zasadność tego typu akcji – oczywiście wszystko można zrobić, tylko to są motogodziny programisty, aby zakodować takie zmiany w grze. Nie widzę (ale może się mylę) jakiejś znaczącej korzyści wynikającej z takiego działania / nakładu pracy. Na co dzień mamy wgląd w większość parametrów zawodnika innej drużyny. Nie widzimy jedynie jego doświadczeń na torze. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to tak samo jak w przypadku morale, może przecież zapytać sprzedającego o nie. Jest również opcja nr 2 – tak jak pisał powyżej Węgli – jeśli spojrzymy na dostępne parametry zawodnika + na jego historię startów i średnią biegopunktową, to bardzo łatwo jest określić z dużym prawdopodobieństwem jego doświadczenia na torach 🙂
+
czy nie mozna zrobic tak zeby morale spadaly do pewnego momentu albo szypciej rosły jak jezdzi regularnie tak samo jak sie kupi zawodnika to chyba morale powinny mu troche wzrosnac wkoncu po to sie mienia klub
Popieram, tak samo jak na poczatku nowego sezonu, szczegolnie po obozie morale takich zawodnikow (z nizszych bo no nie laLi sie do skladu w poprzednim) powinno jednak znacznie wzrastac np o iles tam procent w zaleznosci od dlugosci obozu, w koncu nowy sezon nowe mozliwosci etc.
zgadzam sie – mam zawodnika kupionego w połowie zeszłego sezonu – miał morale 83 – dokończył sezon u mnie, pojechał na zgrupowanie 21-dniowe na początku obecnego, jeździ już calutki sezon a morale obecne 89 🙁 – w rzeczywistości byłby już na 100% (nawet jest kapitanem wiec jeździ w turniejach). Zgadzam się, że powinno rosnąć szybciej.
Swoja drogą – od czego zależy ilość taśm w meczu? w każdym jednym meczu mam po 2ie taśmy 🙁
taśmy, defekty, wykluczenia, upadki – zależą od kilku czynników – taktyki meczowej, nawierzchni, obciążeń treningowych zawodników oraz (w niewielkim stopniu) losowego przypadku, przydzielanego przez algorytm
W kwestii morale i jego minimalnego poziomu – temat faktycznie do przemyślenia oraz poprawy.
Może też warto rozważyć pomysł kogoś z graczy rzucony chyba na czacie jakiś czas temu, aby morale danego zawodnika były jawne chociaż, gdy jest wystawiony na LT? Nie wiem, czy można coś takiego wprowadzić, czy nie?
dobry pomysł, pomyslimy nad tym. Wiem, że na chwilę obecną gracze piszą na czacie „sprzedam zawodnika XYZ, morale XX” lub dopytują przed zakupem
Gracz kilkumiesięczny, o tym wie, iż warto dopytać, o co dopytać, jeśli ktoś jest w porządku napisze jak wspomniałeś na czacie morale, czy doświadczenie, jednak to sporadyczne osoby. Przed chwilą znów czytałem, iż zawodnik nowego gracza nie wyjechał, bo miał za niskie morale stąd, myślę że warto to rozważyć. Za chwilę ktoś dopisze ok to doświadczenie torowo, naweirzchniowe też niech będzie jawne na LT. Tu akurat jestem za tym, by zostało bez zmian, a jak ktoś chce może dopytać właściciela jak dotychczas.
Poszedłbym nawet dalej. Zgadza się morale powinny być widoczne. Bo kupno takiego zawodnika może tylko stworzyć dodatkowe problemy. A jeżeli nie to poprostu niech taki zawodnik po transferze ma zresetowany ten parametr i niech jego morale będą na 100%.
Dodatków wzmocniłobym w tym zakresie działanie scoutów, niech pokazują tak jak w przypadku juniorów kilka losowych parametrów.
Jak zrobisz, ze zawodnik będzie miał po transferze 100% to zaraz każdy będzie przerzucał Sobie zawodnika z klubu do klubu by mieli po 100%… O to w tym wszystkim chodziło by rozruszać rynek transferowy (wielokrotnie gracze mieli problemy kogoś kupić bo wielu kisiło po 12-15 seniorów). Dodatkowo zmusza to tez do mocniejszego zarządzania składem i planowania kto, gdzie i kiedy pojedzie.
Zgadzam się, że ułatwieniem była by widoczność morali u zawodnika przed transferem, jednak …
A) Można napisać do sprzedającego i się zapytać ile zawodnik ma morali (po to zostały kiedyś stworzone prywatne wiadomości 😉
B) Wystarczy zobaczyć historie zawodnika i czy jeździł w ostatnich sezonach. Widać jego średnią, ile jechał biegów 😉
Ja osobiście jestem za tym by gra była trudna i jej nie ułatwiać. Im bardziej manager musi się wykazac tym ciekawsza rozgrywka. Osobiście nie mam problemu z parametrem morale i jestem zabezpieczony na wypadek kontuzji. U mnie liczy się mocna selekcja i jak ktoś ma w perspektywie kilku sezonów siedzieć na dupie to go sprzedaje 😉
Chyba Ty nie możesz napisać prywatnej 😜 Zapewne z powodu jakiegoś bana.
Jak jeździł w rezerwach to nie widać, ale jak ktoś kupuje zawodnika 30+ i historia u niego kuleje, a morale ma 40% to łatwo się domyśleć czy jeździł
Dobra. Racja przy resecie morali byłaby taka możliwość że przerzucamy zawodników.
Ale widoczność jednego czy kilku losowych parametrów gdy jest na LT i była możliwa do podejrzenia to chyba nie przestępstwo.
Nie bardzo rozumiem zasadność tego typu akcji – oczywiście wszystko można zrobić, tylko to są motogodziny programisty, aby zakodować takie zmiany w grze. Nie widzę (ale może się mylę) jakiejś znaczącej korzyści wynikającej z takiego działania / nakładu pracy. Na co dzień mamy wgląd w większość parametrów zawodnika innej drużyny. Nie widzimy jedynie jego doświadczeń na torze. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to tak samo jak w przypadku morale, może przecież zapytać sprzedającego o nie. Jest również opcja nr 2 – tak jak pisał powyżej Węgli – jeśli spojrzymy na dostępne parametry zawodnika + na jego historię startów i średnią biegopunktową, to bardzo łatwo jest określić z dużym prawdopodobieństwem jego doświadczenia na torach 🙂
Cytat z Bartek Torun data 2023-03-04, 15:03:20a ja tylko podbiję temat – a może wprowadzić opcję sprawdzenia tych parametrów, które widzi właściciel zawodnika, a nie widzi ich inny manager, wśród tych parametrów jest też morale i taka opcja dotyczyłaby tylko zawodników wystawionych na listę transferową i oczywiście kosztowałaby ileś tam speedcoinów, dałoby to dodatkowy przychód do gry np. 10 speedów za losowy ujawniony parametr, ewentualnie zamiennie zamiast speedy wirtualna waluta np. 100 tys.
a ja tylko podbiję temat – a może wprowadzić opcję sprawdzenia tych parametrów, które widzi właściciel zawodnika, a nie widzi ich inny manager, wśród tych parametrów jest też morale i taka opcja dotyczyłaby tylko zawodników wystawionych na listę transferową i oczywiście kosztowałaby ileś tam speedcoinów, dałoby to dodatkowy przychód do gry np. 10 speedów za losowy ujawniony parametr, ewentualnie zamiennie zamiast speedy wirtualna waluta np. 100 tys.