Forum Speedway Manager

lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Ligowi spadkowicze

Wielokrotnie zadaje sobie pytanie czemu na koniec sezonu aż 4 drużyny spadają do niższych lig a awansują tylko 2 ? czy nie lepiej byłoby aby spadki dotyczyły tylko 3 drużyn ? Poddaje moje przemyślenia do szerszej dyskusji.

andy.bdg has reacted to this post.
andy.bdg

A ja bym widziala 1 i 2 miejsce awans… 3 – 6 utrzymanie (zostają  w lidze) , 7 i 8 spadek… Tak jak w rzeczywistości  😁

Silvo has reacted to this post.
Silvo

Tylko że wtedy z lig 2,3 itd. wchodziłyby tylko zespoły z 1 miejsca. Nie wiem czy byłoby to zachęcające dla graczy.

Ja sobie tak głośno żartuję  😋… Ale temat godny przedyskutowania… 

andy.bdg has reacted to this post.
andy.bdg

Pomysł wcale nie taki zły – można by rozważyć małą zmianę tzn:

1 msc. – awans

2 msc. – baraż o awans

3 – 4 msc. – pozostanie w lidze

5 – 6 msc. – baraż o pozostanie

7 – 8 msc. – spadek

W sobotę i niedzielę (6 i 7 dzień 5 tygodnia) rozegranie 1 meczu i rewanżu o awans/pozostanie.

Kanes, Silvo and _Raven_ have reacted to this post.
KanesSilvo_Raven_
Cytat z andy.bdg data 2023-03-12, 13:36:54

1 msc. – awans

2 msc. – baraż o awans

7 – 8 msc. – spadek

W sobotę i niedzielę (6 i 7 dzień 5 tygodnia) rozegranie 1 meczu i rewanżu o awans/pozostanie.

Super propozycja, naprawdę urozmaici to grę młodym stażem graczy

Kanes, Blackboy and andy.bdg have reacted to this post.
KanesBlackboyandy.bdg
Cytat z andy.bdg data 2023-03-12, 13:36:54

1 msc. – awans

2 msc. – baraż o awans

7 – 8 msc. – spadek

nie przejdzie, trzeba by napisac gre od nowa

andy.bdg, Silvo and 2 other users have reacted to this post.
andy.bdgSilvoRadoCMGBlackboy

Dopisanie dwóch imprez np. o godzinie 17:00 w sobotę i niedzielę 5 tygodnia sezonu jest chyba możliwe tym bardziej że zmiany i tak są zapowiadane że będą robione.

Mecze te mogłyby odbywać się na zasadzie towarzyskiego aby nikt kasy dodatkowej i doświadczenia się na nich nie dorobił …

RadoCMG, Kanes and 3 other users have reacted to this post.
RadoCMGKanesAdisBlackboySilvo

Moim zdaniem bezpośredni awans jedynie 1 drużyny właśnie zabetonuje ligi. Generalnie jestem przeciwnikiem play-off. Zwłaszcza takich, gdzie drużyna lepsza po rundzie zasadniczej nie ma absolutnie żadnej przewagi nad gorszą. Taką przewagą wg. mnie nie jest  wybór, gdzie jadę I mecz. Rozumiem chęć podkręcenia emocji w realnym żużlu, ale dalej mnie to nie przekonuje do play-off, gdzie dwa mecz kładą cały sezon ciężkiej pracy. Jak ciężkiej to wszyscy startujący u nas zwłaszcza w ligach 1-3 doskonale wiedzą. Oczywiście spadek aż 4 drużyn bywa bolesny, a często o tym spadku decydują małe punkty. Ale wolę spaść jako 5 niż musieć wygrać ligę, aby awansować bezpośrednio wyżej. Idealnym rozwiązaniem byłby spadek 2 drużyn i awans 2, ale to wymaga przebudowy całej ligi i jest zapewne nierealne, a do tego obecny system rozgrywek jest jak dla mnie bardziej atrakcyjny od play-off, ponieważ spadają aż 4 drużyny i praktycznie każdy mecz, duży punkt i nawet mały punkt jest często na wagę medalu czy utrzymania. Walka trwa do ostatniego biegu w ostatnim meczu ostatniej kolejki.