Jak zagospodarować duże finanse klub lub pomóc świeżym graczom!!!
Cytat z Admin data 2023-02-09, 18:29:50Jak prosił na czacie KIKA trzeba tę dyskusję przenieść na Forum SM !!!
Mam swoje przemyślenia na ten temat i podzielę się z wami!! Typerek i Quiz spowodowały temat do dyskusji na temat ogromnych kwot, które przelewają się przez grę SM. Moja propozycja to sprowadzenie do tego aby stworzyć „ranking” świeżych klubów i „ranking” chętnych graczy z dużym doświadczeniem, którzy by patronowali tym młodym (także finansowo), Quiz pozostał by w formie jakiej jest do tej pory ponieważ nie angażuje żadnych środków finansowych, natomiast w Typerku można by wprowadzić nagrodę dnia 5 speedcoinów dla najlepszego typującego 3 za II miejsce i 2 za III m-ce, pozostawiając przy tym 1 za każde dobre trafienie. A kasę pozostawić w gestii graczy, jak chcą ją wydać i komu!! Po to właśnie ranking gdzie by się mogli dogadać młody klub ze starszym graczem, sam chętnie bym w takiej formule wspomógł jakiegoś nowego gracza. Pozdrawiam Wasz Quizo Maestro 🙂
👍2+Ja nie widzę nic złego w wsparciu nowych, zaangażowanych graczy przez starych. Jeśli ktoś wykupuje na starcie premium, supportera, a do tego udziela się na czacie to czemu go nie wesprzeć jakimś zawodnikiem który u mnie i tak się nie przebije, a dla tego kogoś będzie wzmocnieniem, a przy okazji będę miał pewność, że o niego zadba? Zgodzę się że nagrody finansowe są za wysokie w quizie i typerze ale to można łatwo ustalić raz, a porządnie. Moja propozycja to max 3 mln nagrody bez możliwości wygrania zawodnika (tu sprawny menago i tak sobie poradzi choćby przez prywatne wiadomości i zmysł menagerski)
+Jeśli chodzi o wydawanie kasy to propozycja z zmianą długości toru i jego nawierzchni też świetna, ja bym dodał do tego uwolnienie limitu rozbudowy infrastruktury żeby dać możliwość zwiększenia pojemności stadionu. Czemu mam nie mieć np 50 tyś miejsc jeśli mnie na to stać? Ale z tego co wiem tu już trzeba grzebać głębiej w kodzie więc sprawa jest rozwojowa..
👍2+Właśnie o tym tu piszę Daniel, wspieranie – czas uciekać od kasy w Typerku, bo w Quizie jak Wiesz Sam nie ma kasy!!!
+Właśnie o tym tu piszę Daniel, wspieranie – czas uciekać od kasy w Typerku, bo w Quizie jak Wiesz Sam nie ma kasy!!!
+Można wzbogacić konto premium o możliwość zmiany długości toru czy rodzaj nawierzchni, ale tylko pomiędzy sezonami i tylko jedna zmiana nawierzchnia bądź długość, tak aby nie nabijać sobie za dużo doświadczenia na wszystkich torach. Można jeszcze dodać jakieś dodatkowe ograniczenia.
Ostatnio też dość często miałem pogodę deszczową i nie odbywały się treningi i tutaj pomysł, że przy określonym poziomie stadionu można budować zadaszenie.
👍2+Jeszcze jedna myśl mi przyszła do głowy, a mianowicie może warto się przyjrzeć skąd się bierze nadmiar gotówki? Czy to transfery czy może wpływy z biletów, bo w tym drugim aspekcie zauważyłem na swoim przykładzie, że frekwencja jest praktycznie cały czas taka sama, może by warto nad tym elementem popracować.
Natomiast co to typera sam w niego grałem dość krótko, ale ok. 20 mln zarobiłem, z jednej strony fajnie, ale czy tak powinno być, bo przecież stadion sobie w jeden sezon mógłbym rozbudować na maksa, a gra ma przecież stawiać jakieś cele przed Nami, a nie wszystko odkrywać na początku.
Druga sprawa brakuje tu podstawy…. spisanych oficjalnych zasad i regulaminu, również dotyczy się to możliwości posiadania 2 kluby i zasad ich prowadzenia bo pkt. 2 oficjalnych zasad mówi jasno, że : „2. Jeden użytkownik może posiadać tylko jedno konto. Kilka osób może założyć konta na jednym komputerze/ adresie IP, ale muszą o tym powiadomić zespół gry.”- więc oficjalnie nie można mieć dwóch klubów 😀
👍1+Są prowadzone prace w tym kierunku? Bo nawet na transfery nie ma jak wydać wirtualnego budżetu 😆
+Jeśli chodzi o zmianę długości oraz nawierzchni toru, czy to raz na sezon, czy raz na dwa sezony, to nie jestem fanem tego rozwiązania. Z założenia dobra propozycja, ale jaki ma dać efekt / cel? Nie jestem fanem ponieważ element malej przewagi w postaci własnego toru jest dobry. Niech będzie trudniej zdobyć doświadczenie na innych torach. Jeśli będziemy zmieniać nawierzchnię i długość, to będziemy nadrabiać doświadczenie u zawodników, którzy obecnie najszybciej budują dośw na domowym torze. Czy na pewno o to chodzi, aby było łatwiej? Jeśli już, to taką zmianę ewentualnie mógłby przeprowadzić nowy manager (często wybór nawierzchni i długości jest nieświadomy przy rejestracji dla nowego gracza), ale miałby limit czasu np. maks. 4 tygodni od wejścia do gry i np. za symboliczne 500 tys,
W zamian wrzucam Wam propozycję na odchudzenie kont Szejków SM 🙂 np. stadion – za wirtualne PLN-y, projektuję własny stadion, kolor krzesełek, zadaszenie toru, itp. moglibyśmy pod to przygotować grafiki i podgląd w grze. To luźna myśl, ale może macie podobne propozycje. Chodzi o takie, które np. poprawią stronę brandową naszego klubu. To mogło by z kolei mieć wpływ na reputację czy też zadowolenie kibiców i także na frekwencję podczas meczów. Zwiększenie pojemności stadionów też dobra myśl 🙂 Dobrą myśl podrzuca Blackboy, aby ogarnąć szerzej zróżnicowaną ilość kibiców na meczach, dodać więcej czynników, bliżej reala. Ogólnie finanse w grze wymagają remontu i doczekają się swojej kolei 🙂 W TYP-erka również warto wpompować PLN-y, propozycja, aby kwoty wygrane przeszły denominację jest dobra, kwoty rzędu 500 tys – 900 tys, czyli około 2,5-3,6 mln na sezon. Takie sumy na jednego gracza, na sezon, są wg Was sensowne? większe / mniejsze?
👍1+Questa zgadzam się jeśli chodzi o stadion. Zmiany długości w trakcie sezonu to trochę nie realne w prawdziwym świecie i tutaj tak jak piszesz za łatwo możnaby nadrabiać doświadczenia zawodnikom. Podoba mi się opcja z projektowaniem stadionu 🙂 Więcej edytowalnych elementów, rozbudowy parkingów, zadaszenia trybun i dodatkowo toru, dobudowa pięter może pochłaniać sporą część budżetu. Fajnie jakby opcja zmiany kolorów krzesełek czy innych elementów też była do zmiany w każdej chwili jak komuś się znudzi i postanowi zmienić 🙂 bardzo fajnym elementem byłoby dodanie grafik stadionów w zakładce stadion. Najlepiej jakby zmieniały się one stopniowo wraz z rozwojem od pierwszego poziomu. Każdy nowy poziom to dodatkowe elementy związane z jego podwyższeniem
+Co do quizu to wygrana ok 500000 będzie ok, nie spowoduje nagłego wzbogacenia się, ale nie pozwoli zbankrutować 🙂
+tak jak napisał Questa, moduł finansów wymaga „remontu” od podstawowych przychodów i kosztów, poprzez składowe kontraktów zawodników, nagrody poz sezonie, a a na możliwości dodatkowego wydania kasy klubowej skończywszy. Tutaj proszę, abyscie uzbroili się w cierpliwość, bo wymaga to gruntownej analizy i testów przed wprowadzeniem. Na pewno trzeba zróżnicować przychody i koszty w zależności od ligi, poziomu zawodników itp.. mamy to mocno rozpisane już. A jeśli chodzi np. o wydawanie nadmiarowej gotówki, to plandeka na tor (czyli zmiana z nawierzchni mokrej na macierzystą) np. max 2 w sezonie za gruba kasę byłaby w mojej ocenie dobrym rozwiązaniem. Mamy jeszcze kilka pomysłów na wydawanie nadmiaru kasy – poczekajcie jednak z tym proszę, bo obecnie kończymy bardzo duży temat, o którym niedługo się dowiecie 🙂
👍3+Przebudowa modułu finansów jako jednego z największych, dotykających praktycznie każdego innego modułu – m.in. zmiany w nagrodach za turniej par, IPS, nagrodach na zakończenie sezonu, sponsorach, wynagrodzeniach sztabu, zarządzaniu cenami w klubie, kontraktach zawodników i ich składowych (aby nowi gracze nie mieli takich problemów z budżetem, a składowe kontraktu rosły proporcjonalnie nie do wieku zawodnika, ale do ligi w której on jeździ), sklepu, kosztów odnowy, serwisu motocykli – praktycznie każdego pola w grze związanego z przychodami i kosztami – zajmie około 1,5 – 2 miesięcy. Jest ona uwzględniona w planach rozwoju gry, ale nie sądzę, aby pojawiła się wcześniej niż pod koniec roku. Przed tą zmianą jest kolejka innych zmian i wdrożeń. Tak wynika z moich obserwacji oraz kondycji gry na dzień dzisiejszy. Pozdrawiam
+Wielokrotna zmiana parametrów stadionu za bardzo by ułatwiła grę. Jednorazowa miałaby sens, bo początek gry, to błądzenie po omacku i mnóstwo przypadkowych decyzji. Wątpię, czy w cztery tygodnie ktokolwiek odczuje potrzebę zmiany długości toru lub nawierzchni. Do tego typu wniosków raczej dochodzą gracze doświadczeni, po dłuższych analizach. Może w tym przypadku lepiej będzie wprowadzić podobne rozwiązanie, jak z własnym adeptem, czyli jednorazowy zakup nowej nawierzchni w sklepiku za speedcoiny.
+przecież nawierzchnie można zmieniać kiedy chcesz i jak chcesz, co innego długość toru
+Bartek, Darkowi chodziło o długość toru, poprostu niejednoznacznie to wyraził.
+Wiele czasu minęło do I wpisu, dlatego uważam, że temat pomocy został moim zdaniem dość mocno załatwiony przez twórców gry. Obecnie za grosze nowy gracz może nabyć zawodnika nad którym ja muszę ciężko pracować 15-17 sezonów. Moim zdaniem jest to kolosalna pomoc nowym graczom o której ja będąc nowym nie mogłem nawet marzyć. Kwestie finansowe obecnie też wyglądają wręcz znakomicie z pkt. widzenia nowego gracza, bo mogą oni będąc aktywnymi wybudować sobie stadion na 10.000 w dwa-trzy sezony. Jeśli ktoś oczekuje po sezonie gry posiadania składu złożonego z samych koksów powyżej 70 CU i stadionu na 10000, to zmieńmy nazwę i wywalmy słowo manager 😉Co kto robi z kasą to jego sprawa a możliwości szybkiego zarobku i rozwoju dla nowych są obecnie ogromne. Mam na myśli zorganizowaną pomoc. Indywidualna pomoc to indywidualna sprawa każdego. Jestem zwolennikiem zorganizowanej pomocy za pośrednictwem wszelkiego rodzaju konkursów z nagrodami typu SC, konta premium itp., i jest to chyba najbardziej neutralna pomoc z managerskiego pkt. widzenia. Chyba taka forma najbardziej przyciąga i przyciągnie graczy? Czy zmiana długości toru za ogromną kasę czasem nie pogłębi różnic między starymi a nowymi graczami? Póki co są kuby partnerskie i każdy może sobie tam mieć inną długość toru. Czy słusznie, czy nie to inna sprawa. Mnie to nie przeszkadza i mocno świadomie wybrałem taką samą długość. Jeśli już mamy mieć taką możliwość to może lepszym rozwiązaniem byłoby płacenie za zmianę długości i przykrycie toru % od posiadanego budżetu? Rozumiem cel ściągnięcia kasy z bogatych, ale pozbawimy tej możliwości biedniejszych. Moim zdaniem przykrycie nawierzchni przed meczem ligowym maksymalnie raz w sezonie byłoby ok. Dwa razy to w 99% załatwia temat prawie wszystkim na cały sezon a tak trzeba byłoby się też dobrze zastanowić- przykryć czy czekać. Co do treningów w deszczu może wprowadzić możliwość trenowania na deszczu czyli doprowadzenia toru do stanu używalności i jazdy, lub przykrycia go przed i jazdy na wybranej mimo deszczu. Czy skupianie się w I kolejności na tym jak zabrać kasę bogatym, gdy nowi i biedni mają naprawdę niesamowite możliwości rozwoju powinna być obecnie priorytetem? Moim zdaniem nie. Oczywiście wydatki powinny być bardziej uzależnione od poziomu ligowego klubu, chociaż każdy kij ma dwa końce i szybkie sportowe awanse mogą się finansowo nie opłacać. Rozumiem, że w grę wchodzi podniesienie wydatków w zależności od poziomu ligowego, bo obcięcie przychodów jeszcze nam pogłębi różnice między starymi a nowymi. Sam wytrzymam jeszcze trochę bez możliwości wydania tych mln. a wolałbym mieć szybciej możliwość np. robienia zmian taktycznych za juniorów czy ograniczenia skutków szkoleniowych i finansowych walkowera dla tego, który nie zawinił czyli strzelam na szybko np. jazda z botami, aby mecz się odbył mimo walkowera, czy innych zmian polepszających grywalność. Moim zdaniem obecny schemat meczu ligowego też nie daje mi pełnej radości z gry. Mam na myśli U23 na rezerwie. Dla mnie to martwy nr zwłaszcza w najwyższych ligach nie dający mi, pomijając kontuzję żadnych innych możliwości taktycznych. Może rozruszać grę i wprowadzić konieczność posiadania w podstawowym składzie powiedzmy U23-25 a na rezerwie o rok młodszego czy równolatka, gdyby był to U23? Wówczas będziemy musieli jechać jednym a posiadanie dobrego drugiego a trzeciego w rezerwie byłoby wskazane. Już się nie upieram na wychowanków, chociaż uważam, że posiadanie ich w składzie tu i w realnym żużlu powinno dawać klubowi wymierne korzyści.
👍2+dzięki za celne spostrzeżenia 🙂 Wiele z nich okrywa się z naszym torem myślenia. Wszystkie trafiają „do przegadania” w kontekście planów rozwoju i zmian w grze.
+Podzielam opinie Adisa co do rozruszania gry. Mimo ciągłych walk z KSM, bardzo chętnie ratowałbym składem co 1-2 sezony. Obowiązkowy U-23 dawał by rotacje właśnie co 2 sezony. Nie ma się co oszukiwać, że w ligach 1-3 zawodnik kończący wiek juniora zazwyczaj ma problem by na stałe wbić się do podstawowego składu. Jeśli ktoś ma klub partnerski to tam trafia zawodnik lub do drużyny rezerw, która daje teraz bardzo dobre możliwości do rozwoju.
Nr 8 obecnie to rezerwacja dla wyróżniającego się zawodnika ze statusem juniora, który może robić dobrą robotę i jechać 5 wyścigów w meczu.
Wstawiając tam młodego seniora ile razy go puścimy? 1-2 max .
Plusy z wyżej wymienionej zmiany uważam, ze mógłby być spore.
•Regularna rotacja na U23 co 2 sezony
•Możliwość wykazania się w tym temacie swoim kunsztem managerskim
•Brak stagnacji w składach (wymienności wśród juniorów oraz wspomnianego U23)
•Ukłon w stronę managerow posiadających jeden klub
Zapraszam wszystkich do dyskusji w tym temacie. Chętnie posłuchałbym argumentów za lub przeciw oraz jakie spojrzenie maja gracze😊
+Bartek, miałem na myśli permanentną zmianę długości lub nawierzchni lub tego i tego jednocześnie. Jeśli menager wybrałby zmianę nawierzchni, to wiązało by się to ze zmianą ulubionej nawierzchni przyjmowanych do szkółki adeptów. Moim zdaniem nie jest to istotna zmiana, ale jeśli się o tym dyskutuje i być może wprowadzi, to wydaje mi się, że lepiej to zrobić w sposób, jaki zaproponowałem. Możliwość wielokrotnych zmian toru zbyt bardzo ułatwi grę, a takie zmiany za duże kwoty wirtualnych plnów wydłużą jeszcze bardziej drogę nowych graczy na szczyt. Zapewne po wprowadzeniu takiej możliwości zmniejszyłaby się odrobinę dysproporcja pomiędzy średnimi torami z normalną nawierzchnią, a pozostałymi, co mogłoby uczynić rywalizację troszkę ciekawszą.
Obowiązkowy zawodnik U23/U24 w składzie i na rezerwie, to dobry pomysł. Dodatkowe wyzwanie, więcej możliwości taktycznych, ciągle „nowe twarze” w zespołach. Może tylko takie zasady ograniczyć podobnie, jak KSM do pierwszych trzech lig. Nie uderzyłoby to w tych graczy, którzy stawiają na dobrą politykę transferową i nie przykładają się do szkolenia młodzieży (wydaje mi się, że w czołowych ligach niewielu jest takich). Można też by było uniknąć ogromnej ilości walkowerów w niższych ligach.
+Ja bym dodał tutaj obowiązek chociaż 1-2 wychowanków w wyjściowym składzie ligowym. Tak jak w ligach 1-2 większość ma swoich wychowanków tak w niższych ligach mało kto posiada w wyjściowym składzie wychowanków, a mogłoby to urozmaicić skład, a także zmusić menagerów do rozwoju tych wychowanków, a nie tylko przenoszenia między zespołami, by w pierwszym składzie im nie przeszkadzali.
+Temat wychowanka również warty uwagi. Minęły już czasy gdy robiło się masowo transfery z kimś innym bo ktoś miał na zbyciu zawodników z promocji, a teoretycznie byli oni lepsi niż zwykły zawodnik od Scouta/ Dagmary. Wchodzimy powoli w erę, gdzie 75-80% zawodników w grze to będą właśnie zawodnicy od Scouta bądź Dagmary. Każdy będzie chciał budować Sobie skład w oparciu o wychowanków bo jak wiadomo najlepszy towar to swój towar 🙂 Nie dyskryminuje tych, co dalej będą aktywni na rynku transferowym, jednak wychowanie minimum 1-3 wychowanków przez pewien okres nie powinno być problemem.
+Nie chcę, w ten sposób zmuszać również menagerów do obrania tej samej drogi, którą ja w najbliższym czasie obiorę jak chodzi właśnie o wychowanków, jednak uważam, iż na przykład pod 6 czy 7 gdyby każdy miał swojego wychowanka byłoby po pierwsze plusem dla nich, a po drugie wyrównałoby troszkę biegi juniorskie. Często właśnie adepci ukończą 16 lat i lądują od razu w rezerwach. Ja to akurat uważam za błąd i w jakiś sposób blokowanie rozwoju, ale nie neguję tego. Węgli wspomniałeś tutaj o transferach tutaj również bym poddał dyskusji propozycję limitu transferów np do 2 zawodników na sezon, choć nie wiem czy nie ograniczyłoby to zbyt mocno samych zawodników.
😁1+Kleksie, a dlaczego zawodnik w wieku 16 lat lądujący w rezerwach to błąd? Kiedyś owszem, ale obecnie? Taki zawodnik mając zapewniony full jazdy w rezerwach ( Liga, IPS, Pary) będzie się bardzo ładnie rozwijał. Nawet w rezerwach nie będzie brylował w pierwszym dwóch sezonach, gdy trafi na starszych zawodników to czego tu oczekiwać w pierwszej drużynie. Żaden 16 latek nie ma szans by wygrać ze starszym juniorem w lidze 1-3. Wszystko wynika z racji mniejszej liczby startów jako adept ( przez 6 sezonów jadą głównie we wtorki i czwartki, pary w weekend i codzienny IPS dla kapitana). Jest to przepaść w porównaniu z tym, co taki zawodnik może dostać od wieku 16 lat. Obecnie mając rezerwy bez wahania wrzucam tam zdolnych adeptów na sezon/y by byli gotowi jak trafią do 1 druzyny.
Dając 16 latka od razu do 1 zespołu, wrzucam go na konia bo owszem będzie się rozwijał, ale przywiezie same zera lub max 1 pkt, a drużyna nie będzie miała z tego żadnej gratyfikacji w postaci punktów.
👍2+Zapomniałem dodać o ważnym czynniku jak dojrzewanie zawodnika. Będzie lepszy nie tylko od jazdy, ale również gdy aspekty fizyczne pójdą w górę, a wszystko się ulepsza wraz z wiekiem 🙂
+Panowie i Panie wszytsko w porządku…ale dodajac pewne ograniczenia wychowanków blokujemy całkowicie użytkowników z darmowymi kontami. A może właśnie o to chodzi?? Już na darmowych nie mają ips itp. jak oni mają coś wytrenować?? Jak nie wytrenuja to mają ciągle plecy
👍1+Tak jak Kika napisał w temacie założonym przez Klaudyne na temat awansów każda drużyna się rozwija i ma szanse na rozwój. Konto darmowe owszem ma ten rozwój wydłużony, ale ma, więc nie jesteś pozbawiony rozwoju. Supporter i premium ma dodatkowe narzędzia, dzięki którym zawodnicy rozwijają się szybciej, ale nie jest to również gwarancją awansów. To, że korzystasz z darmowego konta jest twoim wyborem i podstawowych opcji nie jesteś pozbawiony.
Węgli nie chodziło mi, o to by np 4 adeptów od razu wpychać do pierwszej drużyny, bo to bez sensu, ale uważam, że warto choć jednemu w wieku 16 lat takie szanse dać. Masz racje będzie przywozić same zera może jakąś jedynke, ale będzie objeżdżony w wyższej lidze choć to wpływu chyba na nic nie ma.
😁1+Ja optowalbym za podwyzszeniem tego U 🙂 Zamiast przedluzac na tylko rok zrobmy to na dwa,wiec U25 pod 1-5 . A co do wychowankow to ktos juz pisal ze sa menadzerowie nie posiadajacy druzyny adeptow
👍1+Nie pisze tu o awansach Panie Kleksie. Wyobraź sobie tylko że jeżeli dasz warunek wychowanków w klubie to wychowanek premium będzie zawsze lepszy od wychowanka darmowego. Co do U24 zgadzam się fajny pomysł. Ale wychowankowie?? Moim zdaniem błąd…
Gracz darmowy powinien mieć mniejszy wgląd w statystyki, może wolniej zdobywać kibiców ale trening zawodników powinien być taki sam przy takim samym wkładzie godzinowym w grę. Zawsze SC możesz podrasować motor zawodnika i uzyskać nim lepsze wyniki…ale rozwój taki sam.
👍2+Teoretycznie od 0:00 do 10:00 w praktyce od 0:30 do 10:00 jest darmowy trening punktowany i tu się zgodzę, iż powinien być dla wszystkich.
+A ja uważam że dla darmowych powinien być do 10 a dla premium kiedy chce.
Podobnie np turnieje. Fakt one dają doświadczenie, a nie umiejętności ale…wystarczy dać mnoznik doświadczenia dla premium…to pozwoli chociażby wyrównać szanse między aktywnymi a nie aktywnymi premium.
Niech premium ma jedną odnowę za free w weekend…a darmowemu niech się męczą…i niech kombinuje. Ale nie odbierajmy równych szans rozwoju.
👍1+Popieram inicjatywy Adisa, Węgliego.W kontekście wychowanków też jestem zwolennikiem posiadania takowego w składzie (choć byłaby to formalność bo każdy topowy manager i tak na swoich wychowanków w składzie)Moze dla opornych w prowadzeniu szkółki dać możliwość rekrutacji przez scouta zawodników 16letnich mogliby być niejako z tej samej bazy co zawodnicy na start, np talent za odpowiednią opłatą z budżetu. Kazdy ma wtedy wychowanka więc jesteś w stanie spełnić wymóg, wiadome bylibt goli torowo i w technikach więc to kwestia wyboru.
😁1+Nie będę się sprzeczał o wychowanków, bo jestem ich zwolennikiem na każdej pozycji, ale wymóg posiadania swoich juniorów wręcz wykluczy niektóre drużyny, dlatego jestem na nie. Chyba, że ogłaszamy taki wymóg i czekamy 6 sezonów. Nie jestem zwolennikiem ograniczania swobody managerów w kwestii prowadzenia po swojemu drużyny czy transferów, oczywiście pomijając obecnie obowiązujące limity wynikające ze stażu w grze. Co do pomysłów Xxx123Ft jestem zwolennikiem całkowicie darmowego dostępu do wszystkiego, co podnosi umiejętności zawodników w grze, ale wiadomo, że podstawową kwestią jest to, ilu graczy wykupi takie konta premium, supporter i pozostałe produkty ze sklepu.
+Nie nie nie Adis. Nie wszystko za darmo. Gracz premium powinien mieć przywileje i o tym zawsze pisze !
Ale przywileje, a nie znaczące korzyści. I tylko kwestia dostępu do treningu oraz jazda w turniejach Par jest dla mnie rażąca. Pozostałe nie są tak duże, albo ich nie dostrzegam. Niech gracz „darmowy” nie widzi przyrostów z treningu, niech nie widzi statystyk swoich zawodników „w domu” i „na wyjeździe” niech tak jak napisałem męczy się ze zmęczeniem swoich zawodników, niech wydaje SC jeżeli go to interesuje. A gracz premium ? niech np. właśnie udział w turniejach nie ma wpływu na jego motocykle, zdrowie, zmęczenie. Płaci?? niech korzysta…
Ja właśnie złapałem kontuzje na turneju Par…niech takie kwiatki dotyczą darmowych. Premium na tzw. dupochron 🙂 i wtedy Wasze propozycje co do wychowanków itp. uważam za jak najbardziej słuszne !!
Sam jeżdze wychowankami, ale muszę się wspierać transferami bo gówno bym ugrał 🙂
Nie wiem jak wygląda kwestia finansów na najwyższych szczeblach ale kluby z 1, 2 ligi powinni ponosić wieksze koszta, może to spowodowałby, że nie mieli by tak dużo…?? W tym temacie cieżko mi sie wypowiedzieć bo nie jestem i raczej długo nie będę mieć takiej okazji 😀
👍1+Napisałem wszystkiego, co podnosi umiejętności zawodnika w grze a nie wszystkiego. Jest to kolosalna różnica. Część twoich pomysłów niweluje konieczność kupowania np. sc dla posiadaczy konta premium itp. To temat na inną dyskusję i jak napisałem jestem za, byle gra była w stanie się utrzymać.
+Racja. Napisałeś wszytskiego co podnosi um zawodnika. Mój błąd.
Wcale nie niweluje konieczności kupowania SC, baaaa nawet zmusza do kupowania SC graczy z darmowymi kontami…ale nie w ilościach setek tylko pojedynczych SC. Napisałem też o darmowej odnowie jedynie w weekendy gdzie turniejów par itp jest dosyć dużo.
Tak to prawda rozmowa na inny temat jednak mimo wszystko odnosi się trochę do pomysłu np. wychowanków.
👍1+Dopóki nie zrobi się możliwości tuningu i zakupów motorów za kasę wypracowaną wirtualnie to będzie p2w zamiast manager…
Jak prosił na czacie KIKA trzeba tę dyskusję przenieść na Forum SM !!!
Mam swoje przemyślenia na ten temat i podzielę się z wami!! Typerek i Quiz spowodowały temat do dyskusji na temat ogromnych kwot, które przelewają się przez grę SM. Moja propozycja to sprowadzenie do tego aby stworzyć „ranking” świeżych klubów i „ranking” chętnych graczy z dużym doświadczeniem, którzy by patronowali tym młodym (także finansowo), Quiz pozostał by w formie jakiej jest do tej pory ponieważ nie angażuje żadnych środków finansowych, natomiast w Typerku można by wprowadzić nagrodę dnia 5 speedcoinów dla najlepszego typującego 3 za II miejsce i 2 za III m-ce, pozostawiając przy tym 1 za każde dobre trafienie. A kasę pozostawić w gestii graczy, jak chcą ją wydać i komu!! Po to właśnie ranking gdzie by się mogli dogadać młody klub ze starszym graczem, sam chętnie bym w takiej formule wspomógł jakiegoś nowego gracza. Pozdrawiam Wasz Quizo Maestro 🙂
Ja nie widzę nic złego w wsparciu nowych, zaangażowanych graczy przez starych. Jeśli ktoś wykupuje na starcie premium, supportera, a do tego udziela się na czacie to czemu go nie wesprzeć jakimś zawodnikiem który u mnie i tak się nie przebije, a dla tego kogoś będzie wzmocnieniem, a przy okazji będę miał pewność, że o niego zadba? Zgodzę się że nagrody finansowe są za wysokie w quizie i typerze ale to można łatwo ustalić raz, a porządnie. Moja propozycja to max 3 mln nagrody bez możliwości wygrania zawodnika (tu sprawny menago i tak sobie poradzi choćby przez prywatne wiadomości i zmysł menagerski)
Jeśli chodzi o wydawanie kasy to propozycja z zmianą długości toru i jego nawierzchni też świetna, ja bym dodał do tego uwolnienie limitu rozbudowy infrastruktury żeby dać możliwość zwiększenia pojemności stadionu. Czemu mam nie mieć np 50 tyś miejsc jeśli mnie na to stać? Ale z tego co wiem tu już trzeba grzebać głębiej w kodzie więc sprawa jest rozwojowa..
Właśnie o tym tu piszę Daniel, wspieranie – czas uciekać od kasy w Typerku, bo w Quizie jak Wiesz Sam nie ma kasy!!!
Właśnie o tym tu piszę Daniel, wspieranie – czas uciekać od kasy w Typerku, bo w Quizie jak Wiesz Sam nie ma kasy!!!
Można wzbogacić konto premium o możliwość zmiany długości toru czy rodzaj nawierzchni, ale tylko pomiędzy sezonami i tylko jedna zmiana nawierzchnia bądź długość, tak aby nie nabijać sobie za dużo doświadczenia na wszystkich torach. Można jeszcze dodać jakieś dodatkowe ograniczenia.
Ostatnio też dość często miałem pogodę deszczową i nie odbywały się treningi i tutaj pomysł, że przy określonym poziomie stadionu można budować zadaszenie.
Jeszcze jedna myśl mi przyszła do głowy, a mianowicie może warto się przyjrzeć skąd się bierze nadmiar gotówki? Czy to transfery czy może wpływy z biletów, bo w tym drugim aspekcie zauważyłem na swoim przykładzie, że frekwencja jest praktycznie cały czas taka sama, może by warto nad tym elementem popracować.
Natomiast co to typera sam w niego grałem dość krótko, ale ok. 20 mln zarobiłem, z jednej strony fajnie, ale czy tak powinno być, bo przecież stadion sobie w jeden sezon mógłbym rozbudować na maksa, a gra ma przecież stawiać jakieś cele przed Nami, a nie wszystko odkrywać na początku.
Druga sprawa brakuje tu podstawy…. spisanych oficjalnych zasad i regulaminu, również dotyczy się to możliwości posiadania 2 kluby i zasad ich prowadzenia bo pkt. 2 oficjalnych zasad mówi jasno, że : „2. Jeden użytkownik może posiadać tylko jedno konto. Kilka osób może założyć konta na jednym komputerze/ adresie IP, ale muszą o tym powiadomić zespół gry.”- więc oficjalnie nie można mieć dwóch klubów 😀
Są prowadzone prace w tym kierunku? Bo nawet na transfery nie ma jak wydać wirtualnego budżetu 😆
Jeśli chodzi o zmianę długości oraz nawierzchni toru, czy to raz na sezon, czy raz na dwa sezony, to nie jestem fanem tego rozwiązania. Z założenia dobra propozycja, ale jaki ma dać efekt / cel? Nie jestem fanem ponieważ element malej przewagi w postaci własnego toru jest dobry. Niech będzie trudniej zdobyć doświadczenie na innych torach. Jeśli będziemy zmieniać nawierzchnię i długość, to będziemy nadrabiać doświadczenie u zawodników, którzy obecnie najszybciej budują dośw na domowym torze. Czy na pewno o to chodzi, aby było łatwiej? Jeśli już, to taką zmianę ewentualnie mógłby przeprowadzić nowy manager (często wybór nawierzchni i długości jest nieświadomy przy rejestracji dla nowego gracza), ale miałby limit czasu np. maks. 4 tygodni od wejścia do gry i np. za symboliczne 500 tys,
W zamian wrzucam Wam propozycję na odchudzenie kont Szejków SM 🙂 np. stadion – za wirtualne PLN-y, projektuję własny stadion, kolor krzesełek, zadaszenie toru, itp. moglibyśmy pod to przygotować grafiki i podgląd w grze. To luźna myśl, ale może macie podobne propozycje. Chodzi o takie, które np. poprawią stronę brandową naszego klubu. To mogło by z kolei mieć wpływ na reputację czy też zadowolenie kibiców i także na frekwencję podczas meczów. Zwiększenie pojemności stadionów też dobra myśl 🙂 Dobrą myśl podrzuca Blackboy, aby ogarnąć szerzej zróżnicowaną ilość kibiców na meczach, dodać więcej czynników, bliżej reala. Ogólnie finanse w grze wymagają remontu i doczekają się swojej kolei 🙂 W TYP-erka również warto wpompować PLN-y, propozycja, aby kwoty wygrane przeszły denominację jest dobra, kwoty rzędu 500 tys – 900 tys, czyli około 2,5-3,6 mln na sezon. Takie sumy na jednego gracza, na sezon, są wg Was sensowne? większe / mniejsze?
Questa zgadzam się jeśli chodzi o stadion. Zmiany długości w trakcie sezonu to trochę nie realne w prawdziwym świecie i tutaj tak jak piszesz za łatwo możnaby nadrabiać doświadczenia zawodnikom. Podoba mi się opcja z projektowaniem stadionu 🙂 Więcej edytowalnych elementów, rozbudowy parkingów, zadaszenia trybun i dodatkowo toru, dobudowa pięter może pochłaniać sporą część budżetu. Fajnie jakby opcja zmiany kolorów krzesełek czy innych elementów też była do zmiany w każdej chwili jak komuś się znudzi i postanowi zmienić 🙂 bardzo fajnym elementem byłoby dodanie grafik stadionów w zakładce stadion. Najlepiej jakby zmieniały się one stopniowo wraz z rozwojem od pierwszego poziomu. Każdy nowy poziom to dodatkowe elementy związane z jego podwyższeniem
Co do quizu to wygrana ok 500000 będzie ok, nie spowoduje nagłego wzbogacenia się, ale nie pozwoli zbankrutować 🙂
tak jak napisał Questa, moduł finansów wymaga „remontu” od podstawowych przychodów i kosztów, poprzez składowe kontraktów zawodników, nagrody poz sezonie, a a na możliwości dodatkowego wydania kasy klubowej skończywszy. Tutaj proszę, abyscie uzbroili się w cierpliwość, bo wymaga to gruntownej analizy i testów przed wprowadzeniem. Na pewno trzeba zróżnicować przychody i koszty w zależności od ligi, poziomu zawodników itp.. mamy to mocno rozpisane już. A jeśli chodzi np. o wydawanie nadmiarowej gotówki, to plandeka na tor (czyli zmiana z nawierzchni mokrej na macierzystą) np. max 2 w sezonie za gruba kasę byłaby w mojej ocenie dobrym rozwiązaniem. Mamy jeszcze kilka pomysłów na wydawanie nadmiaru kasy – poczekajcie jednak z tym proszę, bo obecnie kończymy bardzo duży temat, o którym niedługo się dowiecie 🙂
Przebudowa modułu finansów jako jednego z największych, dotykających praktycznie każdego innego modułu – m.in. zmiany w nagrodach za turniej par, IPS, nagrodach na zakończenie sezonu, sponsorach, wynagrodzeniach sztabu, zarządzaniu cenami w klubie, kontraktach zawodników i ich składowych (aby nowi gracze nie mieli takich problemów z budżetem, a składowe kontraktu rosły proporcjonalnie nie do wieku zawodnika, ale do ligi w której on jeździ), sklepu, kosztów odnowy, serwisu motocykli – praktycznie każdego pola w grze związanego z przychodami i kosztami – zajmie około 1,5 – 2 miesięcy. Jest ona uwzględniona w planach rozwoju gry, ale nie sądzę, aby pojawiła się wcześniej niż pod koniec roku. Przed tą zmianą jest kolejka innych zmian i wdrożeń. Tak wynika z moich obserwacji oraz kondycji gry na dzień dzisiejszy. Pozdrawiam
Wielokrotna zmiana parametrów stadionu za bardzo by ułatwiła grę. Jednorazowa miałaby sens, bo początek gry, to błądzenie po omacku i mnóstwo przypadkowych decyzji. Wątpię, czy w cztery tygodnie ktokolwiek odczuje potrzebę zmiany długości toru lub nawierzchni. Do tego typu wniosków raczej dochodzą gracze doświadczeni, po dłuższych analizach. Może w tym przypadku lepiej będzie wprowadzić podobne rozwiązanie, jak z własnym adeptem, czyli jednorazowy zakup nowej nawierzchni w sklepiku za speedcoiny.
przecież nawierzchnie można zmieniać kiedy chcesz i jak chcesz, co innego długość toru
Bartek, Darkowi chodziło o długość toru, poprostu niejednoznacznie to wyraził.
Wiele czasu minęło do I wpisu, dlatego uważam, że temat pomocy został moim zdaniem dość mocno załatwiony przez twórców gry. Obecnie za grosze nowy gracz może nabyć zawodnika nad którym ja muszę ciężko pracować 15-17 sezonów. Moim zdaniem jest to kolosalna pomoc nowym graczom o której ja będąc nowym nie mogłem nawet marzyć. Kwestie finansowe obecnie też wyglądają wręcz znakomicie z pkt. widzenia nowego gracza, bo mogą oni będąc aktywnymi wybudować sobie stadion na 10.000 w dwa-trzy sezony. Jeśli ktoś oczekuje po sezonie gry posiadania składu złożonego z samych koksów powyżej 70 CU i stadionu na 10000, to zmieńmy nazwę i wywalmy słowo manager 😉Co kto robi z kasą to jego sprawa a możliwości szybkiego zarobku i rozwoju dla nowych są obecnie ogromne. Mam na myśli zorganizowaną pomoc. Indywidualna pomoc to indywidualna sprawa każdego. Jestem zwolennikiem zorganizowanej pomocy za pośrednictwem wszelkiego rodzaju konkursów z nagrodami typu SC, konta premium itp., i jest to chyba najbardziej neutralna pomoc z managerskiego pkt. widzenia. Chyba taka forma najbardziej przyciąga i przyciągnie graczy? Czy zmiana długości toru za ogromną kasę czasem nie pogłębi różnic między starymi a nowymi graczami? Póki co są kuby partnerskie i każdy może sobie tam mieć inną długość toru. Czy słusznie, czy nie to inna sprawa. Mnie to nie przeszkadza i mocno świadomie wybrałem taką samą długość. Jeśli już mamy mieć taką możliwość to może lepszym rozwiązaniem byłoby płacenie za zmianę długości i przykrycie toru % od posiadanego budżetu? Rozumiem cel ściągnięcia kasy z bogatych, ale pozbawimy tej możliwości biedniejszych. Moim zdaniem przykrycie nawierzchni przed meczem ligowym maksymalnie raz w sezonie byłoby ok. Dwa razy to w 99% załatwia temat prawie wszystkim na cały sezon a tak trzeba byłoby się też dobrze zastanowić- przykryć czy czekać. Co do treningów w deszczu może wprowadzić możliwość trenowania na deszczu czyli doprowadzenia toru do stanu używalności i jazdy, lub przykrycia go przed i jazdy na wybranej mimo deszczu. Czy skupianie się w I kolejności na tym jak zabrać kasę bogatym, gdy nowi i biedni mają naprawdę niesamowite możliwości rozwoju powinna być obecnie priorytetem? Moim zdaniem nie. Oczywiście wydatki powinny być bardziej uzależnione od poziomu ligowego klubu, chociaż każdy kij ma dwa końce i szybkie sportowe awanse mogą się finansowo nie opłacać. Rozumiem, że w grę wchodzi podniesienie wydatków w zależności od poziomu ligowego, bo obcięcie przychodów jeszcze nam pogłębi różnice między starymi a nowymi. Sam wytrzymam jeszcze trochę bez możliwości wydania tych mln. a wolałbym mieć szybciej możliwość np. robienia zmian taktycznych za juniorów czy ograniczenia skutków szkoleniowych i finansowych walkowera dla tego, który nie zawinił czyli strzelam na szybko np. jazda z botami, aby mecz się odbył mimo walkowera, czy innych zmian polepszających grywalność. Moim zdaniem obecny schemat meczu ligowego też nie daje mi pełnej radości z gry. Mam na myśli U23 na rezerwie. Dla mnie to martwy nr zwłaszcza w najwyższych ligach nie dający mi, pomijając kontuzję żadnych innych możliwości taktycznych. Może rozruszać grę i wprowadzić konieczność posiadania w podstawowym składzie powiedzmy U23-25 a na rezerwie o rok młodszego czy równolatka, gdyby był to U23? Wówczas będziemy musieli jechać jednym a posiadanie dobrego drugiego a trzeciego w rezerwie byłoby wskazane. Już się nie upieram na wychowanków, chociaż uważam, że posiadanie ich w składzie tu i w realnym żużlu powinno dawać klubowi wymierne korzyści.
dzięki za celne spostrzeżenia 🙂 Wiele z nich okrywa się z naszym torem myślenia. Wszystkie trafiają „do przegadania” w kontekście planów rozwoju i zmian w grze.
Podzielam opinie Adisa co do rozruszania gry. Mimo ciągłych walk z KSM, bardzo chętnie ratowałbym składem co 1-2 sezony. Obowiązkowy U-23 dawał by rotacje właśnie co 2 sezony. Nie ma się co oszukiwać, że w ligach 1-3 zawodnik kończący wiek juniora zazwyczaj ma problem by na stałe wbić się do podstawowego składu. Jeśli ktoś ma klub partnerski to tam trafia zawodnik lub do drużyny rezerw, która daje teraz bardzo dobre możliwości do rozwoju.
Nr 8 obecnie to rezerwacja dla wyróżniającego się zawodnika ze statusem juniora, który może robić dobrą robotę i jechać 5 wyścigów w meczu.
Wstawiając tam młodego seniora ile razy go puścimy? 1-2 max .
Plusy z wyżej wymienionej zmiany uważam, ze mógłby być spore.
•Regularna rotacja na U23 co 2 sezony
•Możliwość wykazania się w tym temacie swoim kunsztem managerskim
•Brak stagnacji w składach (wymienności wśród juniorów oraz wspomnianego U23)
•Ukłon w stronę managerow posiadających jeden klub
Zapraszam wszystkich do dyskusji w tym temacie. Chętnie posłuchałbym argumentów za lub przeciw oraz jakie spojrzenie maja gracze😊
Bartek, miałem na myśli permanentną zmianę długości lub nawierzchni lub tego i tego jednocześnie. Jeśli menager wybrałby zmianę nawierzchni, to wiązało by się to ze zmianą ulubionej nawierzchni przyjmowanych do szkółki adeptów. Moim zdaniem nie jest to istotna zmiana, ale jeśli się o tym dyskutuje i być może wprowadzi, to wydaje mi się, że lepiej to zrobić w sposób, jaki zaproponowałem. Możliwość wielokrotnych zmian toru zbyt bardzo ułatwi grę, a takie zmiany za duże kwoty wirtualnych plnów wydłużą jeszcze bardziej drogę nowych graczy na szczyt. Zapewne po wprowadzeniu takiej możliwości zmniejszyłaby się odrobinę dysproporcja pomiędzy średnimi torami z normalną nawierzchnią, a pozostałymi, co mogłoby uczynić rywalizację troszkę ciekawszą.
Obowiązkowy zawodnik U23/U24 w składzie i na rezerwie, to dobry pomysł. Dodatkowe wyzwanie, więcej możliwości taktycznych, ciągle „nowe twarze” w zespołach. Może tylko takie zasady ograniczyć podobnie, jak KSM do pierwszych trzech lig. Nie uderzyłoby to w tych graczy, którzy stawiają na dobrą politykę transferową i nie przykładają się do szkolenia młodzieży (wydaje mi się, że w czołowych ligach niewielu jest takich). Można też by było uniknąć ogromnej ilości walkowerów w niższych ligach.
Ja bym dodał tutaj obowiązek chociaż 1-2 wychowanków w wyjściowym składzie ligowym. Tak jak w ligach 1-2 większość ma swoich wychowanków tak w niższych ligach mało kto posiada w wyjściowym składzie wychowanków, a mogłoby to urozmaicić skład, a także zmusić menagerów do rozwoju tych wychowanków, a nie tylko przenoszenia między zespołami, by w pierwszym składzie im nie przeszkadzali.
Temat wychowanka również warty uwagi. Minęły już czasy gdy robiło się masowo transfery z kimś innym bo ktoś miał na zbyciu zawodników z promocji, a teoretycznie byli oni lepsi niż zwykły zawodnik od Scouta/ Dagmary. Wchodzimy powoli w erę, gdzie 75-80% zawodników w grze to będą właśnie zawodnicy od Scouta bądź Dagmary. Każdy będzie chciał budować Sobie skład w oparciu o wychowanków bo jak wiadomo najlepszy towar to swój towar 🙂 Nie dyskryminuje tych, co dalej będą aktywni na rynku transferowym, jednak wychowanie minimum 1-3 wychowanków przez pewien okres nie powinno być problemem.
Nie chcę, w ten sposób zmuszać również menagerów do obrania tej samej drogi, którą ja w najbliższym czasie obiorę jak chodzi właśnie o wychowanków, jednak uważam, iż na przykład pod 6 czy 7 gdyby każdy miał swojego wychowanka byłoby po pierwsze plusem dla nich, a po drugie wyrównałoby troszkę biegi juniorskie. Często właśnie adepci ukończą 16 lat i lądują od razu w rezerwach. Ja to akurat uważam za błąd i w jakiś sposób blokowanie rozwoju, ale nie neguję tego. Węgli wspomniałeś tutaj o transferach tutaj również bym poddał dyskusji propozycję limitu transferów np do 2 zawodników na sezon, choć nie wiem czy nie ograniczyłoby to zbyt mocno samych zawodników.
Kleksie, a dlaczego zawodnik w wieku 16 lat lądujący w rezerwach to błąd? Kiedyś owszem, ale obecnie? Taki zawodnik mając zapewniony full jazdy w rezerwach ( Liga, IPS, Pary) będzie się bardzo ładnie rozwijał. Nawet w rezerwach nie będzie brylował w pierwszym dwóch sezonach, gdy trafi na starszych zawodników to czego tu oczekiwać w pierwszej drużynie. Żaden 16 latek nie ma szans by wygrać ze starszym juniorem w lidze 1-3. Wszystko wynika z racji mniejszej liczby startów jako adept ( przez 6 sezonów jadą głównie we wtorki i czwartki, pary w weekend i codzienny IPS dla kapitana). Jest to przepaść w porównaniu z tym, co taki zawodnik może dostać od wieku 16 lat. Obecnie mając rezerwy bez wahania wrzucam tam zdolnych adeptów na sezon/y by byli gotowi jak trafią do 1 druzyny.
Dając 16 latka od razu do 1 zespołu, wrzucam go na konia bo owszem będzie się rozwijał, ale przywiezie same zera lub max 1 pkt, a drużyna nie będzie miała z tego żadnej gratyfikacji w postaci punktów.
Zapomniałem dodać o ważnym czynniku jak dojrzewanie zawodnika. Będzie lepszy nie tylko od jazdy, ale również gdy aspekty fizyczne pójdą w górę, a wszystko się ulepsza wraz z wiekiem 🙂
Panowie i Panie wszytsko w porządku…ale dodajac pewne ograniczenia wychowanków blokujemy całkowicie użytkowników z darmowymi kontami. A może właśnie o to chodzi?? Już na darmowych nie mają ips itp. jak oni mają coś wytrenować?? Jak nie wytrenuja to mają ciągle plecy
Tak jak Kika napisał w temacie założonym przez Klaudyne na temat awansów każda drużyna się rozwija i ma szanse na rozwój. Konto darmowe owszem ma ten rozwój wydłużony, ale ma, więc nie jesteś pozbawiony rozwoju. Supporter i premium ma dodatkowe narzędzia, dzięki którym zawodnicy rozwijają się szybciej, ale nie jest to również gwarancją awansów. To, że korzystasz z darmowego konta jest twoim wyborem i podstawowych opcji nie jesteś pozbawiony.
Węgli nie chodziło mi, o to by np 4 adeptów od razu wpychać do pierwszej drużyny, bo to bez sensu, ale uważam, że warto choć jednemu w wieku 16 lat takie szanse dać. Masz racje będzie przywozić same zera może jakąś jedynke, ale będzie objeżdżony w wyższej lidze choć to wpływu chyba na nic nie ma.
Ja optowalbym za podwyzszeniem tego U 🙂 Zamiast przedluzac na tylko rok zrobmy to na dwa,wiec U25 pod 1-5 . A co do wychowankow to ktos juz pisal ze sa menadzerowie nie posiadajacy druzyny adeptow
Nie pisze tu o awansach Panie Kleksie. Wyobraź sobie tylko że jeżeli dasz warunek wychowanków w klubie to wychowanek premium będzie zawsze lepszy od wychowanka darmowego. Co do U24 zgadzam się fajny pomysł. Ale wychowankowie?? Moim zdaniem błąd…
Gracz darmowy powinien mieć mniejszy wgląd w statystyki, może wolniej zdobywać kibiców ale trening zawodników powinien być taki sam przy takim samym wkładzie godzinowym w grę. Zawsze SC możesz podrasować motor zawodnika i uzyskać nim lepsze wyniki…ale rozwój taki sam.
Teoretycznie od 0:00 do 10:00 w praktyce od 0:30 do 10:00 jest darmowy trening punktowany i tu się zgodzę, iż powinien być dla wszystkich.
A ja uważam że dla darmowych powinien być do 10 a dla premium kiedy chce.
Podobnie np turnieje. Fakt one dają doświadczenie, a nie umiejętności ale…wystarczy dać mnoznik doświadczenia dla premium…to pozwoli chociażby wyrównać szanse między aktywnymi a nie aktywnymi premium.
Niech premium ma jedną odnowę za free w weekend…a darmowemu niech się męczą…i niech kombinuje. Ale nie odbierajmy równych szans rozwoju.
Popieram inicjatywy Adisa, Węgliego.W kontekście wychowanków też jestem zwolennikiem posiadania takowego w składzie (choć byłaby to formalność bo każdy topowy manager i tak na swoich wychowanków w składzie)Moze dla opornych w prowadzeniu szkółki dać możliwość rekrutacji przez scouta zawodników 16letnich mogliby być niejako z tej samej bazy co zawodnicy na start, np talent za odpowiednią opłatą z budżetu. Kazdy ma wtedy wychowanka więc jesteś w stanie spełnić wymóg, wiadome bylibt goli torowo i w technikach więc to kwestia wyboru.
Nie będę się sprzeczał o wychowanków, bo jestem ich zwolennikiem na każdej pozycji, ale wymóg posiadania swoich juniorów wręcz wykluczy niektóre drużyny, dlatego jestem na nie. Chyba, że ogłaszamy taki wymóg i czekamy 6 sezonów. Nie jestem zwolennikiem ograniczania swobody managerów w kwestii prowadzenia po swojemu drużyny czy transferów, oczywiście pomijając obecnie obowiązujące limity wynikające ze stażu w grze. Co do pomysłów Xxx123Ft jestem zwolennikiem całkowicie darmowego dostępu do wszystkiego, co podnosi umiejętności zawodników w grze, ale wiadomo, że podstawową kwestią jest to, ilu graczy wykupi takie konta premium, supporter i pozostałe produkty ze sklepu.
Nie nie nie Adis. Nie wszystko za darmo. Gracz premium powinien mieć przywileje i o tym zawsze pisze !
Ale przywileje, a nie znaczące korzyści. I tylko kwestia dostępu do treningu oraz jazda w turniejach Par jest dla mnie rażąca. Pozostałe nie są tak duże, albo ich nie dostrzegam. Niech gracz „darmowy” nie widzi przyrostów z treningu, niech nie widzi statystyk swoich zawodników „w domu” i „na wyjeździe” niech tak jak napisałem męczy się ze zmęczeniem swoich zawodników, niech wydaje SC jeżeli go to interesuje. A gracz premium ? niech np. właśnie udział w turniejach nie ma wpływu na jego motocykle, zdrowie, zmęczenie. Płaci?? niech korzysta…
Ja właśnie złapałem kontuzje na turneju Par…niech takie kwiatki dotyczą darmowych. Premium na tzw. dupochron 🙂 i wtedy Wasze propozycje co do wychowanków itp. uważam za jak najbardziej słuszne !!
Sam jeżdze wychowankami, ale muszę się wspierać transferami bo gówno bym ugrał 🙂
Nie wiem jak wygląda kwestia finansów na najwyższych szczeblach ale kluby z 1, 2 ligi powinni ponosić wieksze koszta, może to spowodowałby, że nie mieli by tak dużo…?? W tym temacie cieżko mi sie wypowiedzieć bo nie jestem i raczej długo nie będę mieć takiej okazji 😀
Napisałem wszystkiego, co podnosi umiejętności zawodnika w grze a nie wszystkiego. Jest to kolosalna różnica. Część twoich pomysłów niweluje konieczność kupowania np. sc dla posiadaczy konta premium itp. To temat na inną dyskusję i jak napisałem jestem za, byle gra była w stanie się utrzymać.
Racja. Napisałeś wszytskiego co podnosi um zawodnika. Mój błąd.
Wcale nie niweluje konieczności kupowania SC, baaaa nawet zmusza do kupowania SC graczy z darmowymi kontami…ale nie w ilościach setek tylko pojedynczych SC. Napisałem też o darmowej odnowie jedynie w weekendy gdzie turniejów par itp jest dosyć dużo.
Tak to prawda rozmowa na inny temat jednak mimo wszystko odnosi się trochę do pomysłu np. wychowanków.
Dopóki nie zrobi się możliwości tuningu i zakupów motorów za kasę wypracowaną wirtualnie to będzie p2w zamiast manager…
Cytat z Bystrzak data 2023-02-27, 20:21:20można wypuścić obligacje, każdy chętnie zakupi, żeby inflacja nie zżarła ciężko uciułanych pieniążków:)
można wypuścić obligacje, każdy chętnie zakupi, żeby inflacja nie zżarła ciężko uciułanych pieniążków:)
Cytat z PO2IOMA data 2023-02-27, 22:45:08Rozwiązanie na kase jest już w opracowaniu, liczeniu, sprawdzaniu. Myślę że w którymś z najbliższych sezonów (nie licząc obecnego) zostanie wdrożone nie z tego względu że nie ma kiedy a z tego że musimy pomysł przeliczyć przez kilka wyników i zobaczyć czy efekty będą w każdym sezonie miały podobne odwzorowanie. Jednym słowem testujemy i sprawdzamy wewnętrznie.
Rozwiązanie na kase jest już w opracowaniu, liczeniu, sprawdzaniu. Myślę że w którymś z najbliższych sezonów (nie licząc obecnego) zostanie wdrożone nie z tego względu że nie ma kiedy a z tego że musimy pomysł przeliczyć przez kilka wyników i zobaczyć czy efekty będą w każdym sezonie miały podobne odwzorowanie. Jednym słowem testujemy i sprawdzamy wewnętrznie.
Cytat z xxx123ft data 2023-02-27, 23:10:27A można uchylić rąbka tajemnicy?? Chociażby w którym kierunku to poszło?
A można uchylić rąbka tajemnicy?? Chociażby w którym kierunku to poszło?
Cytat z PO2IOMA data 2023-02-27, 23:15:13Możemy się umówić że jak potwierdzimy sobie po obecnym sezonie nasze wyliczenia to powiem o co chodzi.
Napewno nie będą to żadne plandeki ani dodatkowe wymyślane rzeczy. Poprostu użyjemy czegoś co już mamy w grze tylko to rozbudujemy i uzyskamy dużo więcej rzeczy niż tylko urealnienie budżetów.
Możemy się umówić że jak potwierdzimy sobie po obecnym sezonie nasze wyliczenia to powiem o co chodzi.
Napewno nie będą to żadne plandeki ani dodatkowe wymyślane rzeczy. Poprostu użyjemy czegoś co już mamy w grze tylko to rozbudujemy i uzyskamy dużo więcej rzeczy niż tylko urealnienie budżetów.
Cytat z andy.bdg data 2023-02-27, 23:59:10Janosikowe trzeba wprowadzić – zabrać obrzydliwie bogatym a dać bardzo ubogim 🙂
Janosikowe trzeba wprowadzić – zabrać obrzydliwie bogatym a dać bardzo ubogim 🙂
Cytat z PO2IOMA data 2023-02-28, 00:00:03Cytat z andy.bdg data 2023-02-27, 23:59:10Janosikowe trzeba wprowadzić – zabrać obrzydliwie bogatym a dać bardzo ubogim
Robin Hoodowe 😀
Cytat z andy.bdg data 2023-02-27, 23:59:10Janosikowe trzeba wprowadzić – zabrać obrzydliwie bogatym a dać bardzo ubogim
Robin Hoodowe 😀