Dagmara i jej pomysły 🙂
Cytat z PO2IOMA data 2023-03-06, 12:23:01Siemano,
Co myślicie o Dagmarze ? czy ma ona wpływ na pozostanie nowego gracza w grze ? jeśli tak to pozytywny czy negatywny ?
Jak należałoby zmodyfikować/usunąć/dodać/zastąpić sekcje samouczka aby nowy gracz miał większą chęć do pozostania w grze ?
Bardzo proszę o szeroką dyskusję 🙂
Siemano,
Co myślicie o Dagmarze ? czy ma ona wpływ na pozostanie nowego gracza w grze ? jeśli tak to pozytywny czy negatywny ?
Jak należałoby zmodyfikować/usunąć/dodać/zastąpić sekcje samouczka aby nowy gracz miał większą chęć do pozostania w grze ?
Bardzo proszę o szeroką dyskusję 🙂
Cytat z Wegli96 data 2023-03-06, 13:38:45Moim zdaniem te początkowe zadania dla nowego gracza są totalnie do wywalenia. Nowy gracz na starcie może się złapać za głowę „o co chodzi” gdy ma w zadaniu „zatrudnij trenera na 5 gwiazdek”.
Czyli na samym początku musi ponieść koszty, a nawet nie wie z czym się wiąże posiadanie lepszego Trenera, lekarza itp.
Zanim zagłębi się w taktykę i skład, to ma narzucone by ustawić taką i taką taktykę, a tego zawodnika dać na kapitana, chociaż nie koniecznie to będzie dobry wybór…W mojej opinii to wszystko bardziej wprowadza zamieszania niż pożytku. Zamiast tego zrobiłbym początkowy ekran, by wyskoczył przewodnik, który trzeba przestudiować i poprzez kliknięcie „dalej” w jakiś stopniu zaakceptować z podstawowymi zagadnieniami gry😉
Moim zdaniem te początkowe zadania dla nowego gracza są totalnie do wywalenia. Nowy gracz na starcie może się złapać za głowę „o co chodzi” gdy ma w zadaniu „zatrudnij trenera na 5 gwiazdek”.
Czyli na samym początku musi ponieść koszty, a nawet nie wie z czym się wiąże posiadanie lepszego Trenera, lekarza itp.
Zanim zagłębi się w taktykę i skład, to ma narzucone by ustawić taką i taką taktykę, a tego zawodnika dać na kapitana, chociaż nie koniecznie to będzie dobry wybór…
W mojej opinii to wszystko bardziej wprowadza zamieszania niż pożytku. Zamiast tego zrobiłbym początkowy ekran, by wyskoczył przewodnik, który trzeba przestudiować i poprzez kliknięcie „dalej” w jakiś stopniu zaakceptować z podstawowymi zagadnieniami gry😉
Cytat z _Raven_ data 2023-03-06, 14:49:57Ja jak Wegli, więc się nie będę powtarzać:) … A co do : Dagmara ma jakieś pomysły? :p… Dla mnie to zwykły „detal” , dodatkowy element grafiki… Nie pamietam juz jak jest przy tworzeniu konta – czy „ona” tam występuje w jakiejś roli … Uważam, że nie ma żadnego wpływu na chęć pozostania nowego gracza, w grze… Alojzy czy Wioletta też nie będą mieć. Nowemu graczowi potrzebne jest przede wszystkim odpowiednie wprowadzenie krok po kroku … A później wsparcie graczy jezeli coś nie jest zrozumiałe… Przyklad z dziś: Siwy stary gracz, a jednak się pogubił 🙈
Ja jak Wegli, więc się nie będę powtarzać:) … A co do : Dagmara ma jakieś pomysły? :p… Dla mnie to zwykły „detal” , dodatkowy element grafiki… Nie pamietam juz jak jest przy tworzeniu konta – czy „ona” tam występuje w jakiejś roli … Uważam, że nie ma żadnego wpływu na chęć pozostania nowego gracza, w grze… Alojzy czy Wioletta też nie będą mieć. Nowemu graczowi potrzebne jest przede wszystkim odpowiednie wprowadzenie krok po kroku … A później wsparcie graczy jezeli coś nie jest zrozumiałe… Przyklad z dziś: Siwy stary gracz, a jednak się pogubił 🙈
Cytat z Blackboy data 2023-03-06, 17:08:22Na plus
- założenie samo w sobie nie jest złe bo zmusza nowego gracza do „poszperania” po zakamarkach gry, a nie każdy wie, że jest coś takiego jak np. tuning motocykla, do którego nowy ma cieżko dotrzeć
- daje też niewielki, ale jednak zastrzyk gotówki
Na minus
- niektóre zadanie nie mają logicznego uzasadnienia o czym pisał już węgli
- czasem gracz musi podjąć decyzję którą narzuca mu Dagmara jak wybór kapitana, który nie musi być najlepszym rozwiązaniem
Reasumując
Ja bym całościowo od tego nie odchodził, może jakaś modyfikacja, która jednak bardziej będzie przemyślana i pomoże nowemu graczowi na początek wykonać pierwsze kroki, bo sama rozbudowa stadionu na początku jest wskazana i to zadanie było dobre.
Może też być w formie samouczka składającego się np. z 10-15 kroków, gdzie po zalogowaniu pojawia się plansza z jakimiś cennymi informacjami i dopóki gracz jej nie zaakceptuje nie pojawi się nowa, a po przejściu wszystkich plansz będzie czekał go quiz z pytaniami i nagroda w postaci np. kasy….wiadomo, że gracz będzie ściągał, ale mimo wszystko będzie musiał pofatygować się do samouczka czy do danej lokacji w grze, co jednak wzbogaci jego wiedzę .
Na plus
- założenie samo w sobie nie jest złe bo zmusza nowego gracza do „poszperania” po zakamarkach gry, a nie każdy wie, że jest coś takiego jak np. tuning motocykla, do którego nowy ma cieżko dotrzeć
- daje też niewielki, ale jednak zastrzyk gotówki
Na minus
- niektóre zadanie nie mają logicznego uzasadnienia o czym pisał już węgli
- czasem gracz musi podjąć decyzję którą narzuca mu Dagmara jak wybór kapitana, który nie musi być najlepszym rozwiązaniem
Reasumując
Ja bym całościowo od tego nie odchodził, może jakaś modyfikacja, która jednak bardziej będzie przemyślana i pomoże nowemu graczowi na początek wykonać pierwsze kroki, bo sama rozbudowa stadionu na początku jest wskazana i to zadanie było dobre.
Może też być w formie samouczka składającego się np. z 10-15 kroków, gdzie po zalogowaniu pojawia się plansza z jakimiś cennymi informacjami i dopóki gracz jej nie zaakceptuje nie pojawi się nowa, a po przejściu wszystkich plansz będzie czekał go quiz z pytaniami i nagroda w postaci np. kasy….wiadomo, że gracz będzie ściągał, ale mimo wszystko będzie musiał pofatygować się do samouczka czy do danej lokacji w grze, co jednak wzbogaci jego wiedzę .
Cytat z Arbomaniak data 2023-03-06, 20:33:55Węgli z tego co pamiętam to bilans z zadaniem Dagmary i tak wychodzi na duży plus więc ta strata nie jest odczuwalna bo po prostu ciut mniej dostajesz.Zmian kapitana też nie chodzi o nominację raz na zawsze ale o to by wiedzieć jak to zrobić.Najlepiej np pi miesiącu gry niech się pojawia u nowych ankieta lub link do tego tematu najlepiej jeszcze opatrzony darmowymi SC np 10 za wpisana opinię.To będzie najpewniejsze info u źródła.
Węgli z tego co pamiętam to bilans z zadaniem Dagmary i tak wychodzi na duży plus więc ta strata nie jest odczuwalna bo po prostu ciut mniej dostajesz.Zmian kapitana też nie chodzi o nominację raz na zawsze ale o to by wiedzieć jak to zrobić.Najlepiej np pi miesiącu gry niech się pojawia u nowych ankieta lub link do tego tematu najlepiej jeszcze opatrzony darmowymi SC np 10 za wpisana opinię.To będzie najpewniejsze info u źródła.
Cytat z Szakal6 data 2023-03-08, 05:59:53A nie sadzicie ze cos tutaj jest nie tak z tym ekskluzywnym serwisem u Dagmary?Dlaczego wszystkie motory po serwisie maja moc na max,a gepardy nie?Wiem ze wielu,jak nie wszyscy tak maja.Ale to troche wyklucza sens tego serwisu i jednak placenia sc za to
A nie sadzicie ze cos tutaj jest nie tak z tym ekskluzywnym serwisem u Dagmary?Dlaczego wszystkie motory po serwisie maja moc na max,a gepardy nie?Wiem ze wielu,jak nie wszyscy tak maja.Ale to troche wyklucza sens tego serwisu i jednak placenia sc za to
Cytat z andy.bdg data 2023-03-12, 13:27:14Dla mnie najbardziej bezsensownym zadaniem od Dagmary było weź 1 mln pożyczki – nie wiem jaki był sens pakowania mnie w kredyt którego nie potrzebowałem?
Tym bardziej że ograniczenie dla początkującego gracza nie pozwalało jego wykonania na samym początku bo może wtedy bym z niego skorzystał na podniesienie poziomu stadionu tylko że 1 mln to chyba „na waciki” 🙂
Dla mnie najbardziej bezsensownym zadaniem od Dagmary było weź 1 mln pożyczki – nie wiem jaki był sens pakowania mnie w kredyt którego nie potrzebowałem?
Tym bardziej że ograniczenie dla początkującego gracza nie pozwalało jego wykonania na samym początku bo może wtedy bym z niego skorzystał na podniesienie poziomu stadionu tylko że 1 mln to chyba „na waciki” 🙂
Cytat z Gatto data 2023-03-14, 23:46:35Co do zasady wszelkie zadania na START gry od Dagmary, były po to, aby pokazać nowemu graczowi gdzie ma jakie opcje. Pomału będziemy także modyfikować zadania od Dagmary, a konkretnie przygotowujemy coś w zamian 🙂
Co do zasady wszelkie zadania na START gry od Dagmary, były po to, aby pokazać nowemu graczowi gdzie ma jakie opcje. Pomału będziemy także modyfikować zadania od Dagmary, a konkretnie przygotowujemy coś w zamian 🙂