Forum Speedway Manager

lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Ankieta na temat KSM w Speedway Manager (sezon 56)

Jakie jest Twoje zdanie na temat KSM?
KSM powinien pozostać tak jak obecnie, nic nie zmieniamy (czyli w ligach 1-3 na poziomie 45)
KSM pozostanie, ale bez mnożenia i dzielenia w przypadku spadku czy awansu, co oznacza, że zawodnik w kolejnym sezonie będzie miał dokładnie taki KSM jak na końcu obecnego sezonu.

Szanowni Managerowie, zapraszamy do wyrażenia przez Was opinii oraz oddanie głosu w ankiecie dotyczącej KSM. Ponieważ ten temat pojawia się raz na jakiś czas na tapecie, postanowiliśmy poznać Waszą opinię, czy i w jaki sposób zmienić zasady KSM w Speedway Manager

Dla przypomnienia, KSM –  jest obecnie dla drużyn zgłoszonych do zawodów ligowych na poziomach 1-3. KSM wynosi 45 pkt.
Do wartości KSM pierwszych drużyn wlicza się sumę 7 najwyższych indywidualnych KSM zawodników, biorąc pod uwagę wszystkich zgłoszonych do zawodów (skład ligowy). Zaś na pozostałych szczeblach ligowych oraz przy drużynach młodzieżowych KSM nie ma zastosowania. Indywidualne KSM zawodnika oblicza się wg. wzoru: średnia liczba punktów zawodnika na bieg w sezonie poprzednim (bez uwzględnienia punktów bonusowych) x 4.
Minimalne indywidualne KSM zawodnika wynosi 3 pkt., zaś maksymalne 12 pkt. Zawodnicy, którzy wzięli udział w mniej niż 5 wyścigach, nie zostają
sklasyfikowani i otrzymują KSM z poprzedniego sezonu. Jeśli zawodnik nie zostanie sklasyfikowany przez 2 sezony jego KSM spadnie do poziomu 3.0.
Obecnie obowiązujący przelicznik KSM w ligach 1-3 (od 4 ligi KSM nie obowiązuje i tak pozostanie) prezentuje się następująco:
Przy awansie – dzielimy współczynnik na przyszły sezon /1,1
Przy spadku – mnożymy współczynnik na przyszły sezon x1,1

_Raven_ has reacted to this post.
_Raven_

Temat KSM jest wałkowany od czasu kiedy rozpocząłem swoją przygodę z SM tj. 10.04.2020, uważam, że ogólnie KSM jest dobrą opcją bo zmusza do myślenia (patrz kombinowania) aby jakoś to wyszło, natomiast potrzebne są zmiany co do składu drużyn, moja propozycja jest następująca: 2x junior własny, obowiązkowo w składzie U-24 (czyli zawodnik od 23 do 24 lat) i na rezerwie U-20 (zawodnicy od 20 do 22 lat) to by doprowadziło do szkolenie własnych zawodników, a nie tylko grasowaniu po liście transferowej. A propos listy transferowej to ograniczyłbym możliwość zakupu do 3 transferów. Nie biorę udziału w głosowaniu, bo żadne z pytań nie odpowiada mojemu zdaniu. Ta wypowiedź jest tylko moim prywatnym zdaniem można się z nią zgadzać lub nie – wolny wybór. Jak to pisze zawsze jeden z naszych kolegów – NIECH WYGRA SPORT !!!!!!!!!!!

Admart, dzięki za propozycje. Na tą chwilę możemy jedynie porozmawiać o kształcie KSM. Twoje propozycje w teorii są ok. Nie pierwszy raz podnoszone są te propozycje, ale problemem jest koszt ich wykonania i wdrożenia. Dlatego, że dodatkowo trzeba zabezpieczyć tak opcje ustawiania składu, aby wyeliminować walkowery. Teraz czasem zdarza się, że walkower jest bo pod nr 8 nie ma zawodnika do U24. Dlatego na razie nie będziemy wstanie robić pod to ankiety, bo zwyczajnie nie jest to realne do wykonania. Tak jak pisałem na czacie gry, przerobienie modułu meczowego to duże wyzwanie pod kątem pracy i kasy. 

W takim razie proponuję odłożyć temat KSM na później, gdy będą do tego odpowiednie środki. Nie lepiej skupić się teraz porządnie na module meczowym? Marnotrawienie środków i czasu na poprawę KSM’u, która nie będzie zadowalająca i będzie prowadzić do kolejnych dyskusji jest średnim rozwiązaniem.

Zgadza się Sigmat. Nic w KSM nie zmieniamy. 

KSM powinien zostać na zawsze w tej grze a nawet obowiązywać w 4 lidze. Gdyby nie ksm to słabsi nie mieli by szans rywalizować w wyższych ligach , ja np teraz trafiając do 3 ligi moim składem na poziomie piątej nie miałbym żadnych szans a tak … 5 meczów i trzy remisy 😁 ksm jednak wyrównuje siłę drużyn i zmusza do myślenia, kombinowania ze składem co czyni te grę wymagającą i trudniejsza niż inne żużlowe menadżery, w które grałem. Wiadomo, że bogaci menadżerowie lig 1-3 chcą usunięcia KSM, pewnie dlatego żeby było im łatwiej budować skład 🙂 gdyby tak się stało to ta gra straci bardzo dużo na wartości. Pozdrawiam serdecznie 

Gatto and _Raven_ have reacted to this post.
Gatto_Raven_

Dzięki mariusz za tą opinię. Zwłaszcza, że jest z punktu widzenia Managera, który dobija do lig 1-3 i widzie pewne zależności. Mamy podobne spostrzeżenia dotyczące tego tematu. 

Mariusz has reacted to this post.
Mariusz